in Weblog

Filter 11: Emoji voor volwassenen

Ik snap geen snars van de meeste emoji. Sinds een nichtje met het verhaal kwam dat de poepemoji eigenlijk voor chocolademousse staat, ben ik helemaal de weg kwijt. Om de appjes van mijn dochters te kunnen ontcijferen ben ik meer over deze moderne hyrogliefen gaan lezen.

Mijn drie favoriete artikelen heb je voor je onder elkaar gezet.

Van het eurekamoment van de Japanner Shigetaka Kurita, die de telefoons van NNT Docomo eind jaren ’90 wilde onderscheiden van de rest. Tot de dubbele betekenis die wij toekennen aan de aubergine- en pruimemoji. New York Magazine heeft de geschiedenis van emoji’s in kaart gebracht.
Lees: Smile, you’re speakin emoji

Jouw emoji op smartphones over de hele wereld. Dit artikel en podcast volgt het verhaal van Mark Bramhill die meditatie wil uitdrukken in een emoji. Het brengt hem in het kantoor de mensen die over het aanmaken van nieuwe emoji gaan. Hier heb ik echt van genoten.
Lees of luister: Person in Lotus position

Op iedere telefoon zien emoji er anders uit. Dit artikel vertelt hoe designer Angela Guzman als stagiair bij Apple in 2008 aan de slag ging met de vormgeving van emoji. Je ontdekt onder meer hoe de poepemoji aan zijn ontwerp is gekomen.
Lees: The Making of Apple’s Emoji: How designing these tiny icons changed my life

Emoticons waren de emoji van de vorige eeuw. Ik <3 ervan 😉 Op vele vlakken zijn emoticons superieur. Er zijn er minder van, dus je hoeft minder betekenissen te onthouden. Bovendien maak je ze met een paar eenvoudige aanslagen van je gewone toetsenbord. Ik vond dit artikel in Wired over zijn uitvinder Scott Fahlman.
Lees: Sept. 19, 1982: Can’t You Take a Joke? 🙂

Tot slot dit. Afgelopen week zou mijn Opa 103 jaar oud zijn geworden. In een persoonlijk blog deel ik een paar van mijn fijnste herinneringen aan hem.
Lees: Herinneringen aan Opa

Geef een reactie

Reactie

Webmentions

  • Filter 14: De invloed van negatweeps – Bjorn Franke

    […] Ik schreef al eerder over emoji’s. Het Unicode Consortium heeft 157 nieuwe emoji’s toegevoegd. Volgens NU.nl heeft de droevige drol het niet gered. […]

  • Filter 14: De invloed van negatweeps – Bjorn!

    […] Ik schreef al eerder over emoji’s. Het Unicode Consortium heeft 157 nieuwe emoji’s toegevoegd. Volgens NU.nl heeft de droevige drol het niet gered. […]