Artificial intelligence (AI) wordt steeds slimmer. Je kunt er nu eenvoudig redelijke beelden en teksten mee maken. Moet ik als contentmaker nu een ander vak kiezen?
Dat dacht het niet.
Alles verandert altijd. In de Middeleeuwen was een contentmaker meestal een monnik die elke dag een bijbelpagina probeerde te maken. Dit monnikenwerk hebben boekdrukkunst, typemachines en tekstverwerkers vereenvoudigd.
Ik experimenteerde met AI
En nu is er de belofte dat AI het nog makkelijker gaat maken. Tijd voor een experiment. Een week lang klooide ik lekker aan met AI die beelden en teksten voor je maakt. Dat gaat beter dan ik had gedacht.
Niet alleen maakt het af en toe best aardige plaatjes, ook de teksten (in het Engels) slaan lang niet altijd de plank mis. En al is AI kunstmatige intelligentie, in de basis is het een domme collectie bits en bytes. Ik vertel wat het moet doen en het spuugt vervolgens iets uit waar ik – al dan niet – op zat te wachten.
AI als Word op steroïden
Op deze manier is AI een tool die je als contentmaker moet leren begrijpen. Zoals bij een synthesizer de programmeur en de toetsenist bepalen wat je uiteindelijk hoort. Ze hoeven alleen geen strijkje in te huren om je vioolmuziek te laten horen.
Daarom denk ik dat tekstschrijvers, designers en contentmakers gewoon werk blijven houden. Werk dat verandert en waarbij je geavanceerde incarnaties van Word, Indesign of WordPress gebruikt.
AI die ik nu al gebruik
Voor mijn werk gebruik ik Google Translate en Deepl om teksten te vertalen. Ontzettend knappe technologie die nog wel voor native speakers wordt gecheckt.
Tijdens mijn experiment produceerde AI een tekst die ik voor 50% zou kunnen gebruiken. Er moest nog wel een redigeerslag overheen. Ik heb het idee dat de AI nog niet slim genoeg is. En ik kan deze tekstsynthesizer vast beter leren bespelen. Wie weet kunnen we de bruikbaarheid opkrikken tot 80%.
AI tools voor contentmakers uit de nabije toekomst?
In de jaren ’80 stapte Harry Mulisch over van de typemachine naar de tekstverwerker. Dat scheelde hem veel werk bij het overtypen van geredigeerde teksten. Misschien dat De Ontdekking van de Hemel daarom wel zo’n dik boek is geworden.
De tekstverwerker maakte schrijven voor Mulisch en andere auteurs makkelijker. Daarom denk ik dat AI contentmakers tools gaat opleveren die in eerste instantie werk besparen.
- Dat je eenvoudiger op hoge kwaliteit beelden kunt verbeteren en manipuleren
- Teksttools die je blog lezen en aankeiltekstjes schrijven voor je nieuwsbrief, Twitter en Linkedin
- AI die checkt of een tekst op taalniveau B1 is geschreven
- SEO-AI die je tekst optimaliseert voor zoekmachines (al is dat misschien niet altijd een goed idee)
Word ik een promptschrijver voor AI?
Zo noemen de opdrachten die je aan AI geeft prompts. Ik heb de suggestie gehoord dat over nog wat langere tijd alleen echt goede tekstschrijvers overblijven en dat de rest promptschrijver wordt. Zeg maar een soort toetsenist voor AI.
Ik denk dat dat wel meevalt.