De impact van online boeit mij. In de eerste plaats omdat het mijzelf greep op het moment dat ik voor het eerst een modem hoorde piepen en kraken. Met de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen wordt de invloed op de maatschappij voor veel mensen voor het eerst echt tastbaar.

Ik vond een paar interessante stuken over hoe gebruikers, journalistiek en politiek via social het maatschappelijke debat bepalen.


Charles Groenhuizen veranderde van mening over de journalistiek

De journalist en voormalig correspondent onderstreept in dit interview met De Volkskrant wat ik al een tijd voel: negatieve berichtgeving verkoopt meer kranten en advertenties, dus is in de (ook Nederlandse) journalistiek het principe van checks and balances weg.

‘In mijn jaren als correspondent in Amerika voor de NOS was mijn kijk op Nederland al veranderd. Ons land is in veel opzichten beschaafder. Ons politieke systeem, ons rechtssysteem, de gezondheidszorg functioneren zo veel beter dan in Amerika. We behoren tot de gelukkigste volken ter wereld. De ongelijkheid in de VS is stuitend. Talloze burgers leven onder grote stress door armoede, slechte huisvesting, faillissementen.

‘In het jaar na mijn vertrek las ik ‘The World is Flat’ van Thomas Friedman. Hij schuwt in dit boek niet de risico’s te benoemen van globalisering, maar beschrijft ook uitgebreid de kansen en vooruitgang voor veel mensen. Deze veelzijdige analyse van globalisering was voor mij een eyeopener.’

Lees meer van het interview op de website van De Volkskrant


Ondertussen bepaalt de boze Twitteraar het debat

Politici als Wilders en Baudet vinden gehoor bij de boze tweep. Uit onderzoek van SCP blijkt echter dat de gemiddelde Nederlander helemaal niet zo ontevreden is.

De vraag is dan ook: waardoor wordt het heersende beeld van de boze burger bepaald? Wordt het aangejaagd door de polarisatie op internet? Wie zijn die boze twitteraars eigenlijk, aan de rechter- en de linkerkant van het spectrum? Hoe verhouden zij zich tot de traditionele media? En hoe groot is hun invloed op de politiek?

Lees het hele stuk bij Vrij Nederland


‘Sterven voor je 37e (level)’

We hebben het druk, druk, druk. En tóch kijken we kwistig in onze vrije tijd in het witte licht van de smartphone.

Het is nogal een taboe in een prestatiemaatschappij, maar als ik me niet vergis zijn er veel meer mensen die hier last van hebben. Zo geven respondenten in tijdsbestedingsonderzoeken aan dat ze hun vrije uren voor een flink deel vullen met activiteiten waar ze zelf geen hoge pet van op hebben.

Lees het hele artikel op de website van De Groene


En verder:

Gepubliceerd door Bjorn Franke

Op dit blog vind je inzichten en ideeën over communities, storytelling, innovatie en persoonlijke ontwikkeling

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Zeer herkenbaar. Zelf heb ik ook een behoorlijk positieve kijk op NL en m’n eigen regio. Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen, maar we zitten ver boven het gemiddelde op gebied van leefbaarheid en veiligheid. De media, maar ook de onderbuik van faceboek e.d. zijn te negatief. Ga eens een tijdje in een ander land wonen en dan niet alleen voor vakantie of overwinteren. Dan valt je op dat ik zo’n land vaak meer dingen mis zijn. Bij de USA hangt het sterk af van waar je bent. Zelf werkte ik in de buurt van Gary (Zuid-Chicago). Per dag werd en iemand in die stad met 100.000 mensen vermoord. En dan tellen ze huiselijk geweld zoals in NL niet mee. Heel NL zit op 1/6de van die stad waar het echte moorden betreft. Als er een hele discussie wordt gevoerd over de 9e persoon op de FvD-lijst die iets 2 jaar geleden heeft gezegd, dan denk ik dat het met de grote problemen wel meevalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word lid van de nieuwsbrief!