Ontwikkel jezelf beter dan Counselor Troi

Counselor Troi is het karakter dat het slechtst uit de verf is gekomen in het hele Star Trek-universum. In 7 seizoenen is ze niet verder gekomen dan het hulpje van Captain Picard bij kinderen en diplomatieke zaken. Gelukkig leerde ik er een mooie les in persoonlijk van.

Over Star Trek en leiderschap zijn veel blogs geschreven. Dat is logisch voor een serie met sterke leidersfiguren – zoals Kirk en Picard – die bovenaan de comandostructuur van een starship staan. Gek genoeg kon ik niets vinden over persoonlijk leiderschap. En dat terwijl er voldoende over te vertellen is.

Het meest opvallende voorbeeld geeft actrice Marina Sirtis. Ze speelde de rol van Counselor Troi in The Next Generation. Als je terugblikt is dat één van de minst uitgewerkte rollen van deze reeks. Op een of andere manier viel Troi altijd voor één of andere foute man. En raakte ze minstens 1 keer per seizoen buiten bewustzijn. Iets dat past bij een bij een kartonnen soappersonage, niet bij de 4 na hoogste officier op het vlaggenschip van Starfleet.

Volgens Marina Sirtis is dat voornamelijk haar eigen schuld. Waar andere acteurs regelmatig met schrijvers en producers in gesprek waren over de ontwikkeling van hun rol, was zij druk met socialisen. Met als gevolg dat collega-acteurs op creatief vlak meer gedaan kregen bij de producers. En ze meer verdieping in hun rollen konden geven, interessanter werk hadden en zich als acteur konden ontwikkelen.

Brent Spiner stopte daar veel tijd en moeite in. Zijn rol – androïde Data – kreeg een hele mooie groeicurve. Hij ontwikkelde zich van een grotendeels emotieloze robot tot een menselijke levensvorm met goede en slechte dagen. En hij kreeg het voor elkaar om in 1 aflevering 3 rollen te spelen: Data, zijn vader / uitvinder en zijn evil twin.. Een aflevering die volledig rustte op de schouders van Spiner en wordt gezien als één van de beste uit de hele reeks.

Uiteindelijk is het gelukkig goedgekomen met de rol van Counselor Troi. In de laatste films kreeg ze meer te doen en kon ze mee spunk laten zien. Wat heet: als de halve brug in puin ligt, de 2e stuurman het loodje heeft gelegd, rent Troi naar voren om alles beslissend de trekker over te halen en het gigantische ruimteschip van de Romulans – met Data aan boord – te vernietigen.

Inzicht: Feedback is the breakfast of champions

Dit laat wat mij betreft zien hoe belangrijk het kan zijn om zelf aan het stuur te zitten van je eigen ontwikkeling. En regelmatig daarover te praten met mensen die je kunnen verder helpen.

Volgens mij is het belangrijk om te weten waar je naar toe wilt met je carrière. Dat stelt je in staat om de juiste personen te beïnvloeden. Bovendien krijg je zo feedback om een nieuwe stap te maken.

Praat daarom zo nu en dan met mensen waar je veel mee samenwerkt en niet alleen met je leidinggevende. Bijvoorbeeld als en project waar je aan hebt gewerkt is afgerond. Verzamel op die manier regelmatig feedback over jouw gedrag en competenties. Mijn ervaring is dat sommige professionals het geven van feedback moeilijk vinden. Ongevraagd is het vaak niet relevant of urgent genoeg om te doen. Ga er dus vooral zelf achteraan. Belangrijke tip: geef de ander tijd om feedback te formuleren en zorg voor een veilige context. Of check deze handige tips over het ontvangen van feedback.

Gepubliceerd door Bjorn Franke

Op dit blog vind je inzichten en ideeën over communities, storytelling, innovatie en persoonlijke ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word lid van de nieuwsbrief!