De bieb doet bijdehand

De bibliotheek in Groningen deelt geen boetes meer uit. Ze hebben iets veel slimmers bedacht om te lang geleende boeken terug te krijgen.

We zijn er niet trots op. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat we twee biebboeken illegaal in ons bezit hebben. Boeken die al heel lang geleden ingeleverd hadden moeten worden. En dan te bedenken dat mijn broer afgestudeerd bibliothecaris is.

Daarom viel er donderdag een brief op de mat. Ik herkende de bibliotheek eerst niet als afzender. De stad Groningse bieb noemt zich liever Groninger Forum. De directeur van dit instituut stelde laconiek vast dat wij “De fault in our stars” en “Hoe overleef ik (zonder) mijn familie?” nog in huis hadden. Waarschijnlijk ergens op de slaapkamers van de meiden. Onder stapels andere boeken, Tina’s en Donald Ducks.

Ik schrok me rot van het “boetebedrag”. Tweeëntwintig euro. Maar liefst elf euro per boek. In ruil daarvoor mogen we de boeken wel houden. De directeur stelde dat de boeken ons blijkbaar heel dierbaar waren, anders hadden we ze wel teruggebracht. Daar moest ik wel om lachen, totdat ik las dat bij te late betaling (dat zit er natuurlijk wel in!) een incassobureau op ons af zouden sturen.

Gelukkig kunnen we er nog onderuit. Het enige dat we moeten doen is de boeken terugvinden en terugbrengen. Zodat andere leden van de bieb, ze ook kunnen lezen.

Gepubliceerd door Bjorn Franke

Op dit blog vind je inzichten en ideeën over communities, storytelling, innovatie en persoonlijke ontwikkeling

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Ik had eens boeken van een buurjongen gekregen, die ze mee had gejat uit de bieb. Hij zou ze ooit eens terugbrengen, zei hij. In contact met het werk van ….. heten ze geloof ik. Tien jaar na dato heb ik ze teruggebracht. Voor openingstijd in een plastic tas aan de deur gehangen. Het zit toch niet lekker in de boekenkast, zo’n gestolen boek.

  2. Die beide boeken staan waarschijnlijk netjes opgeborgen in de kast…
    …maar dan wel ergens in een idyllisch vakantiehuisje op Terschelling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word lid van de nieuwsbrief!