Anna Holligan geeft andere correspondenten het nakijken. Ze heeft een volstrekt unieke vorm gevonden om het Britse publiek het Nederlandse nieuws te vertellen. 

Haar collega’s staan vaak voor schermen met beroemde gebouwen als het Kremlin, het Witte Huis en de Eiffeltoren. Schotse Anna brengt het nieuws vanaf het fietspad op haar oer-Hollandse bakfiets. 

Ze vond een vorm die herkenbaar anders en Nederlands is. En helemaal past bij een jonge, werkende moeder in een Nederlandse stad. 

Die bakfiets is de mobiele studio waarmee ze – waar nodig live vanaf haar iPhone – Britten over de hele wereld vertelt over MH17, Groningse aardbevingen en waarom Mark Rutte zich nu weer moest verantwoorden in de Tweede Kamer. En ze brengt haar dochter ermee naar de opvang. 

Ze noemt het Dutch news from the cyclepaths en het is qua vorm één van de tofste dingen die ik in lange tijd zag. Het lijkt erop alsof Anna precies weet wie ze is, waar ze mee bezig is en waarom ze het doet. Of zoals Trouw schreef:

De BBC-journalist Anna Holligan zit vrolijk op haar bakfiets en zoeft door de straten in en rond Den Haag. Ondertussen neemt zij op lichte toon, maar bloedserieus het nieuws van de dag door. Zij filmt zichzelf en de omgeving en zet het resultaat op Twitter.

Met deze vorm toont én vertelt Anna dat ze Nederlands nieuws brengt. Niet alleen door de bakfiets en de plaatjes van fietspaden, duinen en af en toe bekende gebouwen in Den Haag. Ze laat ook zien dat ze haar droom waar heeft gemaakt.

Van jongs af aan wilde ze én moeder én buitenlandcorrespondent worden. We horen soms haar dochter op de achtergrond een liedje zingen. En ze schitterde – ongewild – in een kruisgesprek live op televisie toen de opvang dicht was door COVID. Daardoor herkennen we Anna als een werkende ouder die een carrière nastreeft. 

Een te gek voorbeeld van Show, don’t tell. En dat je het nieuws in een vorm kan gieten die veel over jezelf als mens en journalist zegt.