Het is een illusie dat veel mensen in 1 aprilgrappen trappen. De maand april komt immers ieder jaar terug. Wanneer veel mensen om een 1 aprilgrap moeten lachen, heb je je doel al bereikt.

Het is een illusie dat veel mensen in 1 aprilgrappen trappen. De maand april komt immers ieder jaar terug. Wanneer veel mensen om een 1 aprilgrap moeten lachen, heb je je doel al bereikt.
“About us” teksten zijn een beetje cringy. Breijwerk (het impresariaat van Claudia de Breij) doet dat een stuk beter.
Dat moet ook als je het leukste impresariaat van Nederland bent.
“Mannen letten op het model en raken enthousiast. Vrouwen zien het enthousiasme en kopen een trui?”
Moet haast wel. Want heteromannen kijken niet naar de kleren in deze advertentie. Je had er gratis bier kunnen neerleggen en ze zouden het niet zijn komen halen.
Het gaat om een fulltime, vrijwillige functie en je moet 3 ton meenemen.
Betrokken & Onverschrokken als slogan is óók goed bedacht.
Susan Smit plaatste deze foto op Instagram. Je ziet haar bureau; bezaaid met een half jaar aan research voor een nieuw boek. Een half jaar interviewen, googelen en verwonderen om de wind in je hoofd te laten opsteken.
Dit blog is een pleidooi voor schrijvers en contentmakers om langer bij een onderwerp of probleem stil te staan en nieuwsgierigheid de vrije loop te laten.
Ik zie hier ook het bureau van iemand die gek genoeg is om alles over een onderwerp te willen weten. Ik heb dat met Star Trek. Susan heeft het met hekserij. En ook al staat ze langer voor de spiegel dan een peloton archetype nerds bij elkaar, dit bureau vertelt genoeg om Susan te mogen bestempelen als nerd.
Het is een stempel waar je als schrijver, copywriter of contentmaker niet zonder kunt. Het is jouw taak om aangedreven door nieuwsgierigheid alles over een dienst en een doelgroep te weten om communicatie te maken die wordt opgemerkt en converteert.
Je kunt me nog van alles vragen over zorgverzekeringen, gashaarden, kaas en boekenverslinders en het verduurzamen van pluimveehouderij. Ondanks dat ik al jaren niet meer in deze branches werk. Wanneer ik lees dat Susan Smit een half jaar de tijd heeft om zich een onderwerp eigen te maken, een nieuwe wereld te creëren en in de krochten van een verhaal te nerden, dan voel ik een lichte jaloezie.
Dat is onterecht. Ik werk bijna anderhalf jaar voor mijn werkgever. En ik merk dat het doorspitten van beleidspowerpoints, spreken met collega’s en het begoogelen van de markt me nu tot de kern aan het brengen is. En dat maakt mijn werk alsmaar bevredigender.
Susan Smit publiceerde in 22 jaar 22 boeken en verhalen. En een tekstschrijver levert dagelijks kopij op. Want een bakker bakt, een visser vist en een schrijver schrijft. Al varieert de content in belang, lengte en complexiteit. Maar wanneer je klanten en kandidaten in het hart wilt raken, dan begint schrijven met onderzoeken. Niet met het pakken van pen en papier. (Hoogstens voor het maken van aantekeningen.)
Dit blog is een pleidooi voor contentmakers en aanverwante personen om langer bij een onderwerp of probleem stil te staan en je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten. Ook al heb je in vaste dienst niet de luxe om al je research in één verhaal per jaar te stoppen. En je bureau alleen wordt schoongemaakt als hij leeg is.
Op Trustpilot deelde ik een negatieve ervaring met een dienstverlener. Ze waren te laat en de medewerker had niet de opdracht gekregen het juiste materieel mee te nemen. Dus moest er een nieuwe afspraak gemaakt worden.
De geautomatiseerde e-mail om mijn ervaring te delen op Trustpilot kwam wel op tijd. Dus dat deed ik.
Keurig. Meer verwachtte ik niet, dus ik vond het wel best. Tot ik struikelde over een woordje in de laatste zin: Welgemeend.
Wees voorzichtig met bijvoeglijke naamwoorden. Die moeten altijd de betekenis van het zelfstandig naamwoord versterken. Rode in rode auto is een uitstekende toevoeging. In rode brandweerauto voegt hij geen klap toe.
Bijvoeglijke naamwoorden zijn een valkuil. Zeker bij hyperbolen. Noem een band vooral geen fantastische sensatie als je ook alleen sensatie kunt gebruiken. Dat woord zegt al genoeg over het toffe optreden.
Toffe voor optreden kan prima, omdat optreden een neutrale beschrijving is.
Het geven van ‘welgemeende excuses’ van de klantenservicemedewerker vind ik begrijpelijk. We zitten beide achter een scherm en we hebben geen enkele manier om onze gevoelens te versterken met non-verbale communicatie.
In een winkel had ik met armgebaren, zuchten en een nors gezicht mijn klacht kracht bijgezet. De medewerker had met empathisch knikken de welgemeendheid van de excuses kunnen onderstrepen.
En daar heeft Trustpilot nog geen optie voor.
Netflix hing dit billboard op in New York om de nieuwe serie Wednesday te promoten. En ik moest er hard om lachen.
Spotify vat op 1 december altijd je muzikale jaar samen met Spotify Wrapped. Je krijgt een overzicht van de liedjes, afspeellijsten, grenres en bands waar je het meest naar luisterde. Een toffe manier om gebruikers aan het platform te binden. Voor mij was het een kleine trip down memory lane.
Lees meerIk zie social media als een verjaardagsfeestje. Een kroeg, kring of kaartclub mag ook. Plekken met een eigen publiek, (on)geschreven regels en karakter.
Facebook-gebruikers zijn relatief oud. Instagram leent zich vooral voor visuele content. En op TikTok kijken tieners filmpjes.
Mastodon is gebaseerd op tekst en wordt gebruikt door tech savvy voorlopers. Een groep die veel belang hecht aan privacy en voor een groot deel bestaat uit commerciekritische Twitter-vluchtelingen die het gehad hebben met de grillen van Elon Musk. Ik hoorde iemand Mastodon vergelijken met Ter Apel.
Niet de beste plek om onder de vlag van je logo lekker verkooppraatjes te sharen.
Als kritische, vooroplopende nerds bij jouw publiek horen, houd Mastodon dan in de gaten. Mocht je de stap wagen, gedraag je dan alsof je op een verjaardag, kaartavond of breimiddag bent, waar je niemand kent.
Mastodon is gloednieuw en kan zich nog op tig manieren ontwikkelen. Wat denk jij dat organisaties en merken kunnen doen?
Een beetje tekstschrijver weet raad met meta descriptions. Je vat de content samen in minder dan 160 tekens en klaar ben je. Tot ik tweederde van alle metatags op onze site had herschreven en bedacht: “Hier kan toch ook gewoon Bekijk ons hele assortiment of Lees vlug verder staan?”
Ik was stomverbaasd en voelde me tegelijk een beetje stom. Want met de call-to-action maak je in sales en liefde de deal rond. Het is de uitgestoken hand en de toenadering van – elk geval één – smachtende mond. Waarom had ik dit niet eerder bedacht?
Want, online marketing en communicatie staan of vallen met een effectieve call to action. Mailingen, advertenties, productpagina’s. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zolang een prospect nog niet heeft afgerekend, steekt – voor je het weet – de call-to-action zijn gebiedende wijs om de deur.
Je website, socials en advertenties zijn als het First Dates-restaurant. Je kunt er met z’n tweeën goede gesprekken hebben, lekker eten en ‘echt een klik voelen’, die tweede date komt er pas, als je het vraagt.
Onbewust heb ik nu het werkterrein van Fred van First Dates uitgebreid naar zoekmachines. Graag gedaan! Wijs ze vooral door naar mijn website, dan ik ontdek ik – knabbelend aan een hamburger – of we er een tweede date uit kunnen slepen.
Artificial intelligence (AI) wordt steeds slimmer. Je kunt er nu eenvoudig redelijke beelden en teksten mee maken. Moet ik als contentmaker nu een ander vak kiezen?
Dat dacht het niet.
Alles verandert altijd. In de Middeleeuwen was een contentmaker meestal een monnik die elke dag een bijbelpagina probeerde te maken. Dit monnikenwerk hebben boekdrukkunst, typemachines en tekstverwerkers vereenvoudigd.
En nu is er de belofte dat AI het nog makkelijker gaat maken. Tijd voor een experiment. Een week lang klooide ik lekker aan met AI die beelden en teksten voor je maakt. Dat gaat beter dan ik had gedacht.
Niet alleen maakt het af en toe best aardige plaatjes, ook de teksten (in het Engels) slaan lang niet altijd de plank mis. En al is AI kunstmatige intelligentie, in de basis is het een domme collectie bits en bytes. Ik vertel wat het moet doen en het spuugt vervolgens iets uit waar ik – al dan niet – op zat te wachten.
Op deze manier is AI een tool die je als contentmaker moet leren begrijpen. Zoals bij een synthesizer de programmeur en de toetsenist bepalen wat je uiteindelijk hoort. Ze hoeven alleen geen strijkje in te huren om je vioolmuziek te laten horen.
Daarom denk ik dat tekstschrijvers, designers en contentmakers gewoon werk blijven houden. Werk dat verandert en waarbij je geavanceerde incarnaties van Word, Indesign of WordPress gebruikt.
Voor mijn werk gebruik ik Google Translate en Deepl om teksten te vertalen. Ontzettend knappe technologie die nog wel voor native speakers wordt gecheckt.
Tijdens mijn experiment produceerde AI een tekst die ik voor 50% zou kunnen gebruiken. Er moest nog wel een redigeerslag overheen. Ik heb het idee dat de AI nog niet slim genoeg is. En ik kan deze tekstsynthesizer vast beter leren bespelen. Wie weet kunnen we de bruikbaarheid opkrikken tot 80%.
In de jaren ’80 stapte Harry Mulisch over van de typemachine naar de tekstverwerker. Dat scheelde hem veel werk bij het overtypen van geredigeerde teksten. Misschien dat De Ontdekking van de Hemel daarom wel zo’n dik boek is geworden.
De tekstverwerker maakte schrijven voor Mulisch en andere auteurs makkelijker. Daarom denk ik dat AI contentmakers tools gaat opleveren die in eerste instantie werk besparen.
Zo noemen de opdrachten die je aan AI geeft prompts. Ik heb de suggestie gehoord dat over nog wat langere tijd alleen echt goede tekstschrijvers overblijven en dat de rest promptschrijver wordt. Zeg maar een soort toetsenist voor AI.
Ik denk dat dat wel meevalt.
Dat je spion bent, snap ik. Maar hoe je het wordt, daar heb ik geen idee van. En dat is een probleem voor de P&O’ers van de AIVD. Een nieuwe James Bond harken ze misschien nog wel binnen, maar hackers en cybersecurityprofessionals slaan ze moeilijker aan de haak.
In de zesdelige serie horen luisteraars hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. AIVD-medewerkers leggen op basis van hun kennis en ervaring uit wat daarbij komt kijken. Het is voor het eerst dat de AIVD Nederland op deze manier laat meeluisteren met zijn werk.
In de podcast spreken AIVD’ers over het werk dat ze doen aan de hand van een fictieve terroristische dreiging. Volgens directeur-generaal van de Erik Akerboom willen ze hiermee een beter beeld geven van het werk en het belang van de AIVD.
En dat vind ik heel slim. Want wie wil er nou niet een kijkje nemen achter de geheime deuren van een veiligheidsdienst? Een podcast is ook goed gekozen. Die kun je prima luisteren op weg naar je (binnenkort oude?) werk, tijdens het was opvouwen of sporten. Bovendien breng je je recruitmentboodschap naar het publiek dat zich op podcastplatformen beweegt.
Het 1e seizoen gaat over terroristische dreiging. Het 2e seizoen gaat over cyberdreiging.
Voor stukjes als dit bouw ik een websiteje (zo spel je dat, inderdaad). En die moet Google vinden, dus heb ik een plugin voor SEO geïnstalleerd. Daar heb ik nu al spijt van. Want, hij maakt me gek.
Ik las eerdere blogs door en de plugin gaf me een waslijst met dingen die ik fout had gedaan.
Dit was natuurlijk een beetje pijnlijk. Ik, tekstschrijver met 20+ jaar ervaring, die heus wel verstand van SEO heeft, sloeg volgens een stukje gratis code een pleefiguur op Google. En waarom moet er – bij Toutatis! – een getal in de titel staan?
Gelukkig snapte ik waarom ik de behoeftes van zoekmachines had genegeerd.
Ik schrijf deze stukken op de eerste plaats voor mijzelf. Het bevredigt mijn behoefte een krantje te schrijven. Een plek te hebben waar alleen ik de baas ben en ik kan heersen als een Putineske autocraat. Andere mannen van 44 kopen een derdehands Mazda MX5. Ik installeer WordPress met een SEO-plugin en typ op donderdagochtend dit soort teksten. Voor mijzelf en ook een beetje voor jou.
Ik hoop met deze verhalen bij jou een lampje te laten branden. Als ik jou iedere 7 edities een inzicht kan geven, waarmee je werk een beetje makkelijker wordt of je slim uit de hoek kan komen tijdens een vergadering, dan ben ik blij.
Ik hoop vooral dat je er op donderdag uitkijkt naar mijn mailtje en dat je bij het lezen even moet lachen.
En heb ik als tekstschrijver annex verhalenverteller nog iets van een functie voordat AI-algoritmes teksten uitbliepen die geoptimaliseerd zijn voor zoekalgoritmes.