Ik erger me aan nietszeggende teksten in vacatures. “Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit” spant de kroon. En wel om 2 redenen.

Ten eerste is het vaagtaal. De precieze betekenis van 9-tot-5-mentaliteit verschilt per organisatie. En ik kan me voorstellen dat sollicitanten ook een eigen interpretatie hebben. Bovendien leggen recruiters niet uit wat ze bedoelen.

Ten tweede, als je deze mentaliteit niet hebt, wat heb je dan wel? Een 8-tot-6-mentaliteit? 7 tot 3? Stel jezelf de vraag: Kan Peter Pannekoek hier bijdehand op reageren? 

Maak de vacaturetekst concreet

Werk je bij een veiligheidsregio, dan moet je er ook af en toe in het weekend staan. En buiten kantooruren ook bij grote calamiteiten. Soms zelfs als je geen dienst hebt.

In de consultancy gaat het om resultaat en moet die klus voor een klant – die veel geld betaalt – gewoon af. Dus kun je pas echt weg als je werk klaar is. En je werk is pas klaar als je het gewenste niveau hebt bereikt.

En in de kinderopvang kun je een kind niet alleen laten omdat haar vader in de file staat.

Je krijgt wat je vraagt

Daarom is een vage vacaturetekst vragen om problemen. Op iedere 133 professionals, zijn er nu 100 vacatures. Vind dan überhaupt maar een kandidaat. Laat staan iemand die bij de functie en het bedrijf past. Hoe je de krapte op de arbeidsmarkt ook te lijf gaat, zorg elk geval voor een duidelijke vacaturetekst.

Want, de kans is groot dat je nieuwe collega nog bij een ander bedrijf werkt. Een overstap is spannend. Dan is het fijn voor een kandidaat als je dit soort obstakels wegneemt.