Press "Enter" to skip to content

De slechtste Star Trek ooit

Ik geef het schoorvoetend toe: er zijn ook slechte afleveringen van Star Trek gemaakt. Sterker nog, afgelopen zaterdag was de slechtste ooit op televisie. Het was schitterend huiveringwekkend.

Aan het eind van seizoen 2 van The Next Generation werd Hollywood geteisterd door een schrijversstaking. Star Trek werd ook getroffen. De producenten kwam dat enigszins goed uit want het budget was krap nadat een eerdere aflevering (“Q Who?”) financieel uit de klauwen liep. Het seizoen werd met 4 afleveringen verkort. En de season finale werd een clipshow met fragmenten uit oude afleveringen.

Plat op je bek

Het is gebruikelijk om aan het einde van het seizoen flink uit te pakken. Het liefst met een knoeperd van een cliffhanger. Dat kunnen ze bij Star Trek ook heel goed, maar het gebrek aan schrijvers en geld maakte met “Shades of Gray” het tweede seizoen abominabel eindigde. Het werd de slechtste aflevering ooit.

Met een slecht verhaal is het slecht acteren. Alleen Captain Picard en Commander Riker kwamen goed uit de verf. Maar dat komt ook omdat Picard een paar keer kapiteinachtige zaken kreeg te doen en Riker lag de helft van de aflevering bewusteloos in een ziekenhuisbed. Belangrijke rollen waren weggelegd voor Dr. Pulaski en Counselor Troi maar die hadden niks om mee te acteren. Troi zat nog in de fase dat alles een beetje te veel voor haar was. En Pulaski, tsja, daar ben ik nooit fan van geweest.

Het ergste is nog wel dat dat de belangrijkste wendingen in het plot niet goed worden gevisualiseerd. Riker is getroffen door een mysterieus virus dat zijn zenuwstelsel plat legt en langzaam naar zijn hersenen trekt. Om dat te fixen krijgt hij megalange naalden in zijn hoofd geboord. Voor de rest wordt het aan de verbeelding van de kijker over gelaten. Maar er is niet zo veel om te verbeelden.

Producers: “A piece of shit”

De producenten waren zelf ook niet blij met deze aflevering en noemden het “A piece of shit”, “I don’t even want to remember it” en “Embarrassing”.

Uiteindelijk ben je als kijker blij dat de aflevering voorbij is. In 1989 moesten de kijkers nog een hele zomer wachten op een volgende aflevering. Gelukkig zendt Canvas zaterdag het begin van seizoen 3 al uit.

4 Comments

  • Bjorn Bjorn Post author | 30 oktober 2014

   @dhyan ik weet niet of dat een goed idee is

 1. Margo Margo 30 oktober 2014

  ik heb nog nooit zelfs maar een stukje van die hele serie gezien.

  • Bjorn Bjorn Post author | 30 oktober 2014

   @margo Begin dan niet bij deze aflevering

Geef een reactie