Press "Enter" to skip to content

What’s in a name?

In Groningen is de naam Pijper een veelvoorkomende achternaam. Hilarisch natuurlijk. Tot een paar jaar geleden had ik dat niet echt door.

Dat is heel goed te verklaren. Ik ben zo bekend met die achternaam dat ik er een achternaam in zie. Sterker nog: ik heb al jaren door dat de voorouders in de pijpleidingenbusiness zaten. Bovendien zat in de cafetaria in Bedum vroeger een schoenenzaak met die naam. Ik dacht niet eens aan dat andere.

Toen het kwartje wel viel, kreeg ik spontaan medelijden met dames die deze achternaam dragen. Erg lastig in de pubertijd. En ook als je ouder word moet je zo nu en dan een gniffel verdragen als je je voorstelt aan een onbekende.

Maar voor mannen is het ook lastig. Ik kwam laatst deze naam tegen. Als je een jongensnaam combineert met deze achternaam dan is het net of de drager van deze naam deze daad exclusief uitvoert op mannen met dezelfde voornaam. Net als dat iemand die ballen gooit een ballengooier is en iemand die spruitjes teelt een spruitjesteler is.

Dit taalkundige toeval zal de rest van m’n leven in m’n hoofd zitten. Ik ben bang ook in dat van jou. Graag gedaan. Je mag me bedanken in het reactieformulier hieronder.

3 Comments

 1. Kwebbel Kwebbel 26 mei 2011

  Ik ken wel een dame met die achternaam. Jody. En nog beroemd ook.

  • Bjorn Bjorn Post author | 27 mei 2011

   Op straat wordt ze steevast nagewezen. Jo! Die pijper 😉

 2. mack mack 30 mei 2011

  Het is nog niet zo erg als de zus van Theo Koomen, Claar.

Geef een reactie