Press "Enter" to skip to content

Stoflongen

Ik bewaar mijn werk en ik sluit Word af. Verderop gaat een stofzuigermond sissen.

Om makkelijk te kunnen schoonmaken zit er in ons gebouw een ingenieus buizensysteem. Dat systeem is in de kelder aangesloten op een manshoge compressor die lucht uit de buizen zuigt. Overal zitten stofzuigermonden in de vloer. En als schoonmakers willen zuigen dan sluiten ze daar een speciale slang op aan. Het zijn – zeg maar – de stoflongen van het kantoor.

Het sissen gebeurt ook vaak als er geen schoonmaker in de buurt is. Alsof het systeem een eigen wil heeft. Gewoon midden overdag. Het stoort behoorlijk. Eén collega raakte ervan in de war en is een stofzuigermond te lijf gegaan. We hebben niets meer van hem gehoord. Waarschijnlijk is hij ontslagen, vanwege vernieling van bedrijfseigendom. Maar er zijn ook collega’s die beweren dat hij is opgezogen. En dat het Facilitair Bedrijf iedere dag 2 mensen een uur laat zoeken.

Een andere collega was voorzichtiger. Buiten de luchtdraaikolk om heeft hij de stofzuigermond opengewrikt met een lepeltje. Hij heeft hem gedicht met een stressbal. We hoorden opeens een hoog geluid en het sissen stopte. De compressor zoog nu een soort van vacuum, waardoor op andere plekken het gesis harder werd.

Dat bracht een collega van het Facilitair Bedrijf op een idee. Vanmorgen zag ik hem met een doos stressballen in de weer. Hij heeft op alle 11 verdiepingen een stressbal in de  stofzuigermonden gedaan. Nog voor de lunch zat de opgezogen collega (het was dus tóch waar) weer achter zijn computer.

Verfomvraaid en stoffig was hij zijn maandenlange mailachterstand aan het wegwerken. Er hing een enorme stofwolk om hem heen. Door collega’s die hem blij op zijn stoffige schouders sloegen. Niemand durfde aan te bieden hem even af te stoffen met een stofzuiger.

One Comment

  1. Ricardo Ricardo 25 april 2009

    Mooi 🙂

Geef een reactie