Press "Enter" to skip to content

Speelschema

Ik was twaalf en de wereldkampioenschappen voetbal in Italië stonden voor de deur. Het was sowieso een gedenkwaardige zomer, want ik ging eind augustus naar de brugklas en mijn broer kocht van het geld dat hij had opgehaald met het behalen van zijn vwo-diploma een Adidas-joggingpak dat tot een paar jaar terug nog voor de helft als pyama diende. En wij, de kinderen uit de buurt, brachten onze tijd door op het veldje bij de speeltuin. We voetbalden.

We waren opgewonden. Nederland was twee jaar eerder Europees kanmpioen geworden en we verwachtten heel wat van Oranje. Om de beurt mochten we Van Basten of Gullit zijn en als we aan het uithijgen waren dan beschouwden we de wedstrijd na. Later heeft de NOS het gebruik van analytici van ons gejat. Wij kwamen dan steevast tot de conclusie dat het team waarin Van Basten en Gullit zaten, altijd won, of in ieder geval beter speelde. Een voorteken dat wij eind juni met de wereldcup in Rome zouden staan.

Een vader van een vriendje had via zijn werk het complete speelschema van het WK weten te bemachtigen. Op een A3 met voetbalveld als achtergrond stonden alle landen, alle poules, alle wedstrijden en alle finales. Onderaan en aan de zijkant stonden de logo’s van een paar grote bedrijven. Die avond werd er niet gevoetbald. Tot na zonsondergang stonden wij het magische papier te bestuderen. In de nabeschouwing stonden wij allemaal voor het raadsel hoe je in hemelsnaam aan zo’n plakaat komt. Van opwinding prikten twee vriendjes zich voor het naar bed gaan aan de punaises die de poster op z’n plek moesten houden.

Zestien jaar later sta ik te wachten op de magazijnchef van de bezorgdienst die mijn laptop wilde afleveren terwijl ik niet thuis was. “Ik heb er genoeg. Als je een wilt meenemen, pak maar, hoor.” Geïnteresseerd had ik naar het speelschema voor het WK 2006 staan kijken die uitnodigend klaar lag om gewillig aftrek te vinden. Gedeformeerd keek ik naar onjuist afgebroken zinnen, zetfouten en foute vlaggetjes, maar ik kon er geen vinden. Ik stond net te lang te kijken, om niet op te vallen. Het was de tweede van de dertien speelschema’s die ik in de afgelopen weken heb gezien. Ik bedacht me somber dat de vader van het voetbalvriendje zijn hele kantoor ook kon behangen met speelschema’s en voor ons een paar exemplaren van de oud-papierboer heeft gered.

Gelukkig, zit de twaalfjarige voetbalanalist nog wel in mij. We gaan gewoon wereldkampioen worden. De laatste keer dat wij een belangrijk toernooi in Duitsland mét Marco van Basten hebben gespeeld, wonnen we ook. En die keer daarvoor kwamen we in de finale.

Het is donker. Ik moet naar binnen van m’n moeder.

5 Comments

 1. Kwebbel Kwebbel 4 juni 2006

  Van 90 herinner ik me niet zoveel qua voetbal. Maar goed ook 🙂

  Die moeder van jouw is wel erg streng of niet?

 2. Bitfreak Bitfreak 4 juni 2006

  Dat joggingpak was aangeschaft bij Pedi-shop (jawel) en volgens mij ligt het bovendeel nog boven in de kast om gebruikt te worden bij verfklussen e.d. In de broek die talloze trainingen op het zandveld in Bedum heeft meegemaakt is al lang geleden een winkelhaak gekomen door een nop van m’n rechter voetbalschoen die erin haakte. En dat heb ik altijd maar zo gelaten. De opdruk op zowel de broek als sweater luiden: “Coppa del Mondo Italia 1990” 🙂 En die broek was ooit zwart met een rode baan op het been maar het zwarte is al sinds jaren vaalzwart of eigenlijk meer bruin… So far for the memories this evening 😉

 3. mack mack 5 juni 2006

  Ik denk altijd dat ik een leeftijdgenoot van je ben maar ik herinner me de finale van het WK 78 nog als de dag van gisteren. Ik heb dus ook een groter probleem met de Argentijnen dan met de Duitsers. Want dat trauma van ’74, dat heb ik nooit opgelopen.

 4. Wiro Wiro 6 juni 2006

  Een speelschema… Nee, dat heb ik niet, maar ik kwam wel een bestandje tegen waarmee je alle wedstrijden in Outlook kunt zetten. Ook handig.

Geef een reactie