Press "Enter" to skip to content

Schitterend ten onder gaan aan je eigen succes

Ik was laatst boos. Heel erg boos. Ik zie van alles misgaan in de maatschappij en politici doen er te weinig aan. Ik zag politici die elkaar alleen maar vegen uit de pan aan het geven waren. Mopperen op elkaar omdat ze niet in coalities kwamen, omdat het campagne is of omdat ze Geert Wilders heten.

Politici storten een zondvloed aan negativiteit over ons uit. Niemand neemt de tijd om op een positieve manier zijn verhaal te houden en zijn plan uit de doeken te doen. Politici zijn vooral scherp ik het afvangen van vliegen en keihard meppen als de ander een fout maakt. Het is kinderachtige politiek van het schoolplein. En RTL4 zet Huub Stapel erbij en noemt het het ‘premiersdebat’.

Het was voor mij reden om dit jaar niet te willen stemmen. Ik meen dat serieus. Als politici niet hun best doen om op mij op een normale manier aan te spreken, dan kunnen ze maar beter oprotten. Democratie schijnt de minst slechte oplossing te zijn.  Maar democratie met 15 partijen in de Tweede Kamer werkt gewoon niet.

Een hogere kiesdrempel dat werkt wel. Als splintergroeperingen meer stemmen nodig hebben, dan zullen ze binnen grote partijen wel beter moeten samenwerken. Sa-men-wer-ken. Kent iemand in Den Haag dat woord nog? Stel je toch eens voor dat we binnen 2 weken na de verkiezingen weer een regering hebben. In Engeland doen ze niet anders, hoor.

Het tigpartijenstelsel moet van binnenuit worden uitgehold. De oplossing: nóg een politieke partij. Tegenwoordig is het niet heel moeilijk om op 30 zetels te komen met een uitgekiende beledigingsstrategie. Dus regeren zit er wel in. De parijt heeft 1 punt: de invoering van een kiesdrempel van 5%. Dat betekent dat als je minder dan 5% van de stemmen hebt, je niet in de Tweede Kamer komt. Wat zal het heerlijk rustig worden in Den Haag!

Als we de kiesdrempel dan hebben ingesteld, dan dan hoop ik dat mijn partij de kiesdrempel de volgende verkiezingen niet haalt. Schitterend ten onder gaan aan je eigen succes. Verdwijnen in hetzelfde zwarte gat als de LPF. Ik teken ervoor.

5 Comments

 1. Arnold Arnold 25 mei 2010

  Tja, dan tip ik je toch om een partij 2.0 te starten met een hoog ‘vriendengehalte’, een open wiki=partijprogramma met -om tot keuzes te komen- ieder max 10 punten om op 1 of meerdere standpunten te voten voor de top 10 uitgangspunten, links naar achtergronden, open, en stmmen op de elevator pitches (via video natuurlijk) van kandidaat lijsttrekkers. Terug naar de discussie op inhoud, terug naar de gebruiker.. nadeel iedeeen doet mee, ook lelijke mensen 🙂

  Als het in de voetballerij kan, dan helemaal in de politiek: http://news.cnet.com/8301-13641_3-9805805-44.html

  • Bjorn Bjorn 25 mei 2010

   @Arnold, wel een erg gaaf idee. Jammergenoeg ben ik in mijn eigen partij nog ondemocratiser van Wilders 😉

 2. mack mack 25 mei 2010

  Aan de andere kant, wat stelt dat regeren nu nog voor? Geen wonder dat het er zo kinderachtig aan toe gaat. De échte beleidsmakers zitten op hoge ambtenarenposten of in het bedrijfsleven en verdienen (krijgen) een veelvoud van de Balkenende-norm. Het is poppenkast. Heb jij ooit gemerkt dat er een andere partij aan het regeren was?

Geef een reactie