Press "Enter" to skip to content

“Maar ik heb 2 dochters”

Ik hoorde vorige week van de “week van de dochters”. Het beste wat je dan kunt doen, is je niet verder verdiepen in waarom het wordt georganiseerd en wie het bedacht heeft. Het is namelijk heel simpel.

Achter een echte “week van…”  schuilen alleen zuiver commerciële redenen. De kassa moet rinkelen over de rug van uw dochters. Dat is natuurlijk niet echt zo, want hij rinkelt eigenlijk over de rug van de ouders. Uw eigen rug, dus. Onthoud dat goed, want dat is de kern van zo’n evenement: iemand wordt in het zonnetje gezet ten koste van de portemonnee van een ander.

Tijdens zo’n week wordt ook altijd een congres, symposium of lezing gehouden. De regel is dat hoe meer mensen op zo’n evenement spreken hoe onbelangrijker ze zijn. Een lezing is de ultieme bijeenkomst. Want dan heb je 1 belangrijke spreker waar veel mensen op af komen. En dan is de kans op een beetje pers reëel. Laat u niet neppen door lezingen die worden als prijs voor de gever van de spreekbeurt. Iemand op je bijeenkomst of in je televisieprogramma krijgen omdat er een beeldje en een eretitel worden weggegeven is getuigschrift van de betekenisloosheid van je “week van…”, “dag van…” of “maand van…”.

Betekenisloosheid kun je voorkomen als er een goed doel aan verbonden is. Bij dochters staan er waarschijnlijk meisjes centraal die zonder ouders rond de evenaar leven. Ik gok dat een paar maanden eerder een bekende Nederlander, die zelf vader of moeder van dochters is, naar deze meisjes is afgereisd voor een traantrekkende reportage die die week op televisie te zien is.

Deze aandacht van de pers leidt er uiteindelijk toe dat ouders geld gaan doneren voor het goede doel. En – als het meezit- dan krijgen ze er ook nog een leuk cadeautje voor hun eigen dochters bij. Ik moet in dat geval 2 keer geld overmaken, want ik heb 2 dochters. In dit geval werkt de zin “maar ik heb 2 kinderen” niet. Dat helpt alleen bij verkopers die sleutelhangers weggeven in de hoop een keuken te verkopen.

Ondertussen ben ik wel benieuwd wat er tijdens de echte week van dochters gaat gebeuren.

4 Comments

 1. Mack Mack 25 september 2012

  Op een gegeven moment moeten de dagen toch op zijn?

  • Bjorn Bjorn Post author | 25 september 2012

   2 dagen op 1 dag zijn geen uitzondering. Marketeers zijn de uitvinders van de 48uurs economie

 2. Kwebbel Kwebbel 3 oktober 2012

  En, nog wat gebeurd in de week van de dochters?
  Deze week is het week van de opvoeding. misschien heb je daar meer aan 😉
  Oh en kinderboekenweek natuurlijk. Al duurt die langer dan een week en zou het eigenlijk kinderboeken10daagse moeten heten.

  • Bjorn Bjorn Post author | 3 oktober 2012

   @Kwebbel Zo zie je maar: ze zijn niet te vertrouwen

Geef een reactie