Gisteren was Jack de Vries bij DWDD. Ik kon nauwelijks blijven kijken. Gelukkig lag een vraaggesprek met Femke Halsema in het verschiet. Na een paar minuten Vroeg ik mij af: hoe zit het met de ellebogen van Wouter Bos?

Wouter Bos komt uit het bedrijfsleven. Hij is vanuit Shell rechtstreeks de Tweede Kamer in gekomen. En dan mis je wel veel ervaring op lokaal niveau.

Voordat de gemiddelde CDA’er in het parlement komt, dan heeft hij er al een lange politieke loopbaan opzitten. In die kringen begint dat in 2 gemeentes. De gemeente waar je woont en de kerkgemeente waar je lid van bent. Die laatste heb je nodig om in die eerste te komen.

Dat betekent dat je je moet inlikken bij de dominee. Je moet Jan en alleman handen schudden. En voordatbje vieze handen hebt kunnen maken moet je alweer weg zijn.

Daar heb je ellebogen voor nodig. Ellebogen om je vooruit te werken. En ellebogen om je ‘ze’ achter te hebben. Waardevolle vaardigheden als je premier bent geworden.

Wouter Bos heeft ze volgens mij niet achter de ellebogen. Maar toch probeert hij het politieke spel te spelen. En daar heb je toch sterke ellebogen voor nodig. Ellebogen met veel opslagruimte erachter.

Hij gebruikt ze wel, maar hij heeft ze niet. Wouter Bos is van het redden van banken. Van grote woorden over sterkste schouders en zwaarste lasten. Woorden om en volk bijelkaar te houden als een politieke tegenstander vermoord is bij een radiostudio.

Wouter Bos is een Obama-achtige politicus. Maar daar heeft hij te weinig charisma voor. Hij lacht te vaak op momenten dat je dat beter niet kunt doen.

We hebben wel een Obama-type nodig. Iemand die het land verenigt en niet verdeelt. Iemand die inspireert. Iemand die pas na jaren op de televisie wordt nagedaan. Iemand die geen politicus is. Politici praten. Leiders doen.

Wil de echte leider nu opstaan?