Press "Enter" to skip to content

Ik zou ook zo’n groot mens willen zijn

Vanavond inspireerde dominee Milton Williams mij in de manier waarop hij over Bin Laden sprak

De kerk van dominee Milton Williams stond vlakbij Ground Zero op 11 september 2001. Als iemand persoonlijk getroffen is door de terreuraanslagen, dan is hij het. Vanavond interviewde Nieuwsuur hem. Ik werd geraakt door de manier waarop hij over de dood van Osama Bin Laden sprak. Een manier die ik mij niet veroorloof.

Therapeuten zouden misschien zeggen dat hij het goed verwerkt heeft. Ik betwijfel of dat kan. Als je naast het massagraf van duizenden mensen staat. Ik denk dat het een hele diepe persoonlijke overtuiging is. Hij trok de vergelijking met de Holocaust. Hitler was niet in zijn eentje verantwoordelijk voor de dood van 6 miljoen joden.  Bin Laden zat ook niet achter de stuurknuppel van een vliegtuig. Hij zegt dat zonder te vergeven. Hij is wel in staat om zonder emotie aan Bin Laden te denken.

Ik weet niet of ik het met hem eens ben. Bin Laden blijft een massamoordenaar. Maar ik geloof niet dat mijn mening in dit geval er veel toe doet. Ik zat in een kantoorgebouw in Leeuwarden. Ik vind zijn houding en zijn mening wel getuigen van een grote persoonlijkheid. Veel grootser dan een auto vol vadsige Amerikaanse jeugd die op zondagavond met “Born In The USA” door de straten van Washington reed. Ik begrijp dat ze blij zijn. Om daar – alweer – dit nummer voor te gebruiken, vind ik jammer.

Bruce Springsteen bedoelde dit lied anders. Het was een aanklacht over de manier waarop Vietnam-veteranen bij thuiskomst werden behandeld. Het is geen uiting van trots, maar van wanhoop. Maar dat terzijde.

Zou ik dat kunnen. Ik hoop het. Het is heel gemakkelijk om in wrok en boosheid om te kijken. Ik zou ook zo’n groot mens willen zijn.

2 Comments

  1. mack mack 4 mei 2011

    Kunnen we dat interview ergens bekijken?

    • Bjorn Bjorn Post author | 10 mei 2011

      Ik kan hem niet vinden…

Geef een reactie