Press "Enter" to skip to content

Het gat in mijn woordenschat

Er is 1 woord dat ik nooit onthoud. Het is heel vervelend want ik gebruik het woord best vaak in mijn werk. Dus eigenlijk een stuk minder vaak dan zou moeten, want ik vergeet het steeds.

Ik onthoud zinloze feitjes heel goed. Geef mij een spel Triviant en ik veeg je van tafel. Er is geen weetje tussen – pak hem beet – 1985 en 2005 dat ik niet heb onthouden. In 2005 kwam Marit en toen ben ik een stuk slechter geworden in het onthouden van nieuwe trivia. Een soort zwangerschapsdementie.

We zitten weer op het goede spoor. Mijn vergeetwoord heeft met zwangerschap te maken. Ik ben bij ons op de afdeling verantwoordelijk voor een programma dat met zwangerschap te maken heeft. Daar heb ik het woord vaak voor nodig. Mijn collega’s weten het inmiddels en ze zijn heel begripvol.

Ik overweeg een geeltje met het woord aan mijn monitor te hangen. Het is vast op te lossen, maar handig is het tot die tijd niet. Het klinkt namelijk niet deskundig als je tegen kraamzorgprofessionals bevallingsmevrouwen roept als je verloskundigen bedoelt.

12 Comments

 1. Kwebbel Kwebbel 1 februari 2010

  Je kan ook heel ouderwets vroedvrouw zeggen. Misschien onthoud je dat wel? 😉

  • Bjorn Bjorn 1 februari 2010

   Ik denk dat “vrouw” in bevallingsmevrouw van vroedvrouw afkomt 🙂

 2. mack mack 1 februari 2010

  Ik heb jou jaren geleden de term Els Salvador geleerd. Die vond je zo goed dat je wilde dat je hem zelf verzonnen had. Nou, gebruik hem! Vrij van auteursrecht!

 3. Bjorn Bjorn 1 februari 2010

  Ik heb het even gegoogled en je hebt gelijk. Ik ben Els Salvador ook al vergeten. Ga even met mijn goudvis praten. Die zegt altijd wel iets geruststellend over zulke dingen.

 4. mack mack 2 februari 2010

  Hahaha. (ten teken dat ik dat een grappige opmerking vond, niet dat ik echt zat te lachen hier op mijn werk, maar hij was wel grappig)

 5. Xiwel Xiwel 2 februari 2010

  Kundige heeft iets te maken met een langdurige opleiding. Bij simpelere beroepen is het geen bouwvakkundige of stratenmaakkundige, maar gewoon bouwvakker of stratennaakster. Stel dus voor om het gewoon over verlosster of verlosser te hebben.

 6. Bren Bren 2 februari 2010

  Stratennaakster… dat ligt dan best wel weer in één lijn met verloskundige en vroedvrouw.

 7. Eva Eva 2 februari 2010

  Ik dacht altijd dat de kraamverzorgster (kraam -> baren -> verzorgster van de kraam/baar) de bevalling deed en de verloskundige (verlos ons van onze meuk!!) je huis schoonmaakte.

  Ach wat. Ik liet mijn bevallingen gewoon doen. Wel zo comfortabel.

 8. mack mack 2 februari 2010

  Xiwel: Volgens mij is de opleiding tot verloskundige ook niet in een cursus van een jaar te proppen hoor.

 9. Bjorn Bjorn 2 februari 2010

  @Mack, mag jij niet hardop lachen op je werk? Of zit je stiekem te internetten?
  @Xiwel,@Bren, Stratennaakster is dat niet gewoon een streaker? :p
  @Eva, slim gedaan!

 10. Margo Margo 4 februari 2010

  Doet mij denken aan mijn moeder, die toen ze verder nog helder van geest was, op onverklaarbare reden het woord ‘clematis’ maar niet kon onthouden. Mijn vader werd het zo zat dat hij het steeds moest invullen dat hij het op een post’it schreef dat bij hen jarenlang op het prikbord hing. Het heeft zich in mijn visueel geheugen geëtst, van alle woorden die ik weleens vergeet, clematis niet!

Geef een reactie