Press "Enter" to skip to content

Einstein hat kein brein

Albert Einstein was één van de grootste denkers van de vorige eeuw. En zo niet, dan was hij de grootste. Dan zul je je wel afvragen waarom ik in de titel een potje heb gemaakt van de Duitse taal en er een schijnbare tegenstelling bestaat tussen deze alinea en de titel van blog. Nou, dan leggen we dat toch even uit!

Mijn blog heet Tiepvoud. Als lezer moet je dan niet zeuren over type-, spel- en grammaticafouten. Auch nicht auf Deutsch! Bovendien laat ik een lekker rijmpje niet aan mij voorbij gaan. Dichterlijke vrijheid, zeg maar.

Als ik het daarnaast op smaak kan brengen met een lekker weetje, dan vind ik het al gauw een feestje. Want wist je dat Albert geen grafsteen heeft? Albert Einstein hat kein stein. Dat moet eigenlijk keine steine zijn. Want in het Duits is steen een vrouwelijk zelfstandig naamwoord en ik gebruik het hier in de vierde naamval. Herr Bakker heeft mij in Havo 2 en 3 zeer efficiënt onderwezen.

In de vierde alinea begint bij mij meestal de afterparty. Dan gooi ik er nog even een extra weetje in. Na zijn dood is clandestien het brein van Einstein verwijderd. Ik zag er jaren terug een documentaire over. Een Japanse – slecht Engels murmelende – professor ging er naar op zoek. Op een gegeven moment is hij bij een wetenschapper die zomaar een stel hersens uit een potje sterk water vist. de Japanner vraagt verrukt:

Ah, Einstein brain?

Maar nee. Het was de grijze massa van iemand die bij de Relativiteitstheorie alleen kan denken aan E = mc2. Het schijnt dat de hersens van Albert in flinterdunne plakjes gesneden zijn en ergens in een Amerikaanse universiteit worden bewaard. Het treurige was dat een professor die zijn hersenen had bestudeerd, concludeerde dat Einstein een groot denker was. Maar dat dat vooral kwam om dat hij ook weinig van de Relativiteitstheorie snapte.

PS: Ze hebben de hersenen van Einstein bestudeerd en in dit filmpje vertellen wat ze er wel van geleerd hebben.

2 Comments

  1. mack mack 8 september 2014

    Hoe ga je zo snel praten?

    • Bjorn Bjorn Post author | 9 september 2014

      Geen pauzes laten vallen

Geef een reactie