Press "Enter" to skip to content

De Wet van Hans Kesting of het einde van De Beschaving

Ik heb mij de afgelopen dagen enorm geërgerd aan De Mars Der Beschaving. Er zijn mensen die vinden dat door te bezuinigen op cultuur we opeens niet meer beschaafd zijn. Ik leg met alle soorten van genoegen uit wat ik daarvan vind.

Grote onzin. Bij de wilde spinnen af. Quatsch. Ridicuul!

En dan druk ik mij matig uit. Op dit moment moet iedereen in Nederland bezuinigen. Dus dat moet ook gebeuren op cultuur. Dat is vervelend, mag misschien best minder maar je ontkomt er niet aan. Maar wat gebeurt er bij cultuurbezuinigingen: cultuurmensen gaan de straat op. En dat is logisch. Een acteur gaat acteren. Een muzikant schrijft een lied. Een kunstenaar zoekt een podium om zijn verhaal te vertellen. Da’s prima.

Vanavond zag ik Hans Kesting het Einde van de Beschaving aankondigen. Ik vind het banaal, respectloos en debiel. Het doet mijn sterk beetje denken aan de Wet van Godwin. Er wordt aangenomen dat die zegt dat als je in een discussie de tegenpartij of een situatie met Nazi’s of het Derde Rijk vergelijkt, je de discussie hebt verloren.

Parafraserend kom ik tot de Wet van Hans Kesting: Als je bezuinigingen op cultuur vergelijkt met het einde van de beschaving, dan moet je keihard terug naar je theater, atelier of oefenhok want dan hoef ik je echte argumenten niet meer te horen.

2 Comments

  1. mack mack 27 juni 2011

    Ja, het is wellicht iets overdreven. Maar toch denk ik dat cultuur zonder dat we dat in de gaten hebben belangrijk is. Alle volken kennen het en dat zal wel niet voor niks zijn. Misschien dat zonder cultuur we langzaam allemaal veranderen in cynische machines.

    Wat betreft die bezuinigingen: wassen neus. Op papier maken ze een sluitende begroting maar in de praktijk wordt het niet gehaald. Er komt te veel druk op mensen te staan en dat brengt alleen maar extra kosten met zich mee. Ze melden zich bij bosjes ziek, maar er is iemand die een doelstelling moet halen (tegen vergoeding van een bonus uiteraard) dus die manipuleert eens wat met cijfers en zorgt dat het er allemaal wat rooskleuriger uitziet. Wat dat betreft moeten ze boekhouden aan boekhouders overlaten.

    Maar goed, cultuur komt pas na medische zorg en eerste levensbehoeften, dat ben ik wel met je eens.

  2. Giva Giva 5 juli 2011

    Dus beschaving betekent het maar blijven sponsoren van allerlei volk dat het eindexamen van de kunstacademie haalt, waarbij men al die dingen, schilderijen, beelden en weet ik veel opkoopt en in de kelders van een museum dumpt. Omdat geen mens het wil kopen. Vaak omdat het troep is dat geen mens wil. Soms zie je in een berm wel eens roestige troep staan : kunst. Ik weet niet hoe het met onze beschaving gestelt is, maar er mag wat mij betreft het allereerst op cultuur bezuinigd worden. De echte kunstenaar creëert toch wel.

Geef een reactie