Press "Enter" to skip to content

De wereld van Martin Bril

Suzan Smit is eigenlijk te knap voor een schrijfster. Ze maakt niet alleen een mooi plaatje, mediageniek is ze ook. En daarom schat ik haar boeken waarschijnlijk lager in dan zou moeten. Ik heb nog nooit een letter van haar hand gelezen.

Martin Bril is een man. Vind ik een fijne schrijver om te lezen. En ik begrijp waarom vrouwen hem aantrekkelijk zouden vinden (lees: ik vind het een knappe man, maar ik ben te testosteron hetero om dat direct te schrijven). Zijn uiterlijk zat voor mij destijds het lezen van Evelien niet in de weg.

Raar.

Nog iets raars. Ik ben al jaren op zoek naar het ultieme ontwerp voor Tiepvoud. Ik wil mijn woorden inkleden in een zo mooi mogelijke context. Terwijl ze voor zich zouden moeten spreken. De website van Martin Bril vind ik de mooist vormgegeven pagina die ik in tijden heb gezien. Ik zie het al staan: “De wereld van Bjorn Franke”, of zoiets.

Wat ik mij nou afvraag: hoe belangrijk vinden vrouwen het uiterlijk van de schrijver die ze lezen (we hebben zojuist min of meer empirisch vastgesteld dat dat voor mannelijke lezers bij mannelijke auteurs niet uitmaakt)? Moet ik ook een goede schrijversfoto van mijzelf zoeken? Hoe makleijk kan ik dat ontwerp rippen?

Door het lezen van deze column ga ik Martin Bril in ieder geval volgen.

13 Comments

 1. mack mack 8 april 2006

  Ik zou eens beginnen met je logje te controleren op tiepvouden voor je hem plaatst.

  Wat me van Martin Bril vooral interesseert: is het hem gelukt te stoppen met roken?

 2. mack mack 9 april 2006

  Ik hoorde dat Gerard Reve is overleden dus ik dacht, ik kijk eens wat Tiepvoud erover meldt…

 3. Crunch Crunch 1 augustus 2006

  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Susan Smit ziet er inderdaad niet uit als een schrijfster. Toch lijkt haar uiterlijk in haar voordeel te werken. Zou ze bijvoorbeeld ook zo’n succes (in de media) hebben als ze minder mooi was geweest? En zo ken ik er nog een paar. Wat te denken van Judith Visser. Zou zij zoveel aandacht in de pers krijgen als ze er niet zo goed uitzag? Ik heb niets tegen mooie vrouwen, maar Judith Visser zie ik liever op de catwalk dan op de achterkant van een boek. Ik geloof er gewoon niet in. Echte schrijfsters dragen brillen en hebben grijs haar. Of zijn gewoon man, dat is nog het allerbeste.

 4. G van W G van W 12 augustus 2006

  Wat een onzin. Alsof het uiterlijk de kwaliteit van het schrijven bepaalt. Alsof iemand die mooi is geen schrijftalent kan hebben. Waarschijnlijk ben jij gewoon zo’n mannetje dat zich geintimideerd voelt door mooie vrouwen die ook nog eens slim zijn.

 5. Bjorn Bjorn 13 augustus 2006

  Grappig. Volgens mij kan jij niet lezen, G van W.

 6. ricardo ricardo 13 november 2006

  susan smit is inderdaad een mooie vrouw. Maar er zijn meer mooie schrijfsters. Judith visser inderdaad, en renske de greef ook. Het nadeel bij een mooie schrijfster is dat ik eerder geneigd ben te denken dat het boek autbiografisch is, dwz dat ik de (vaak mooie) hoofdpersoon ga verwarren met de schrijfster. Bij Tegengif had ik dat heel sterk, protagoniste “Kim” zag er in mijn hoofd uit als Judith. Bij een lelijke schrijfster zou ik dat niet gehad hebben.

 7. soccer soccer 9 januari 2007

  judith visser is mooier dan susan smit

 8. Kit de Hondt-Verschuur Kit de Hondt-Verschuur 17 januari 2007

  Dat boek van Judith is volgens mij ook autobiografisch, net als het boek van Raven Dice (wat ze zelf trouwens toegegeven heeft in een intervieuw). En laat dat nou over SM gaan en betaalde dates! Je moet maar durven, ughhh.

 9. Raven Dice Raven Dice 4 februari 2007

  Hi Kit
  Mijn boek is deels autobiografisch ja. Heb je daar een probleem mee?
  Ik zou maar eens beginnen met durven, jij! Durven mijn boek te lezen :-)))

 10. Marlies Marlies 22 maart 2007

  Of iemand nou knap of lelijk is, het gaat erom wat een boek met je doet. Tegengif vond ik een eindeloze herhaling van een leuk gevonden onderwerp, maar ook niet meer dan dat.
  De foto die ik zag van de schrijfster van dit boek, deed mij denken aan een leeghoofdig poppetje wat haar uitgever waarschijnlijk ter wille is geweest om zo het boek uitgegeven te krijgen.
  Maar ja, dat is mijn idee.

 11. Siska Siska 31 maart 2007

  @Marlies: Judith Visser is absoluut geen leeghoofdig poppetje, als je dat denkt dan heb je haar columns (o.a. op haar eigen site) blijkbaar nog nooit gelezen.
  Jaloers?

 12. literatuuraire literatuuraire 1 april 2007

  Marlies: je kunt een driedelige serie lezen op blancoregel.com over de moeilijkheden die Judith Visser ondervond om haar boek te schrijven en uitgegeven te krijgen.
  Ik zie daar niet staan dat ze met haar uitgever naar bed is geweest. Als ze daartoe bereid was geweest had ze misschien wel kunnen debuteren bij een grotere uitgeverij, denk je niet?
  Of het anders aanpakken, bijv. op café gaan in de juiste Grachtengrodelcafé’s . Maar dat heeft ze dus blijkbaar niet gedaan. Misschien voor jouw een tip, want waar zou je je druk om maken als je zelf niet een gefrustreerd ms in je burolade hebt liggen? Of ben je zelf zo lelijk dat je nooit een kans maakt? Want uitgevers, ja het is waar, kijken ook enigszins naar je mediageniekheid.

  Zo’ Elle Eggels is bijv lelijk als de nacht, kan ook niet schrijven, maar ze is zo gek als een deur, en ondanks alles komt nu alweer haar zoveelste boek uit. Maar als je lelijk bent en een de persoonlijkheid hebt van een huiskamerplant in zijn laaste dagen, ja, dan zegt de uitgeversredacteur nadat hij je heeft ontmoet, hoe goed je boek ook is, waarschijnlijk: sorry.

Geef een reactie