Suzan Smit is eigenlijk te knap voor een schrijfster. Ze maakt niet alleen een mooi plaatje, mediageniek is ze ook. En daarom schat ik haar boeken waarschijnlijk lager in dan zou moeten. Ik heb nog nooit een letter van haar hand gelezen.

Martin Bril is een man. Vind ik een fijne schrijver om te lezen. En ik begrijp waarom vrouwen hem aantrekkelijk zouden vinden (lees: ik vind het een knappe man, maar ik ben te testosteron hetero om dat direct te schrijven). Zijn uiterlijk zat voor mij destijds het lezen van Evelien niet in de weg.

Raar.

Nog iets raars. Ik ben al jaren op zoek naar het ultieme ontwerp voor Tiepvoud. Ik wil mijn woorden inkleden in een zo mooi mogelijke context. Terwijl ze voor zich zouden moeten spreken. De website van Martin Bril vind ik de mooist vormgegeven pagina die ik in tijden heb gezien. Ik zie het al staan: “De wereld van Bjorn Franke”, of zoiets.

Wat ik mij nou afvraag: hoe belangrijk vinden vrouwen het uiterlijk van de schrijver die ze lezen (we hebben zojuist min of meer empirisch vastgesteld dat dat voor mannelijke lezers bij mannelijke auteurs niet uitmaakt)? Moet ik ook een goede schrijversfoto van mijzelf zoeken? Hoe makleijk kan ik dat ontwerp rippen?

Door het lezen van deze column ga ik Martin Bril in ieder geval volgen.