De bibliotheek in Groningen deelt geen boetes meer uit. Ze hebben iets veel slimmers bedacht om te lang geleende boeken terug te krijgen.

We zijn er niet trots op. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat we twee biebboeken illegaal in ons bezit hebben. Boeken die al heel lang geleden ingeleverd hadden moeten worden. En dan te bedenken dat mijn broer afgestudeerd bibliothecaris is.

Daarom viel er donderdag een brief op de mat. Ik herkende de bibliotheek eerst niet als afzender. De stad Groningse bieb noemt zich liever Groninger Forum. De directeur van dit instituut stelde laconiek vast dat wij “De fault in our stars” en “Hoe overleef ik (zonder) mijn familie?” nog in huis hadden. Waarschijnlijk ergens op de slaapkamers van de meiden. Onder stapels andere boeken, Tina’s en Donald Ducks.

Ik schrok me rot van het “boetebedrag”. Tweeëntwintig euro. Maar liefst elf euro per boek. In ruil daarvoor mogen we de boeken wel houden. De directeur stelde dat de boeken ons blijkbaar heel dierbaar waren, anders hadden we ze wel teruggebracht. Daar moest ik wel om lachen, totdat ik las dat bij te late betaling (dat zit er natuurlijk wel in!) een incassobureau op ons af zouden sturen.

Gelukkig kunnen we er nog onderuit. Het enige dat we moeten doen is de boeken terugvinden en terugbrengen. Zodat andere leden van de bieb, ze ook kunnen lezen.