Press "Enter" to skip to content

Boeken verbieden zou verboden moeten worden

Een galeriehouder in Amsterdam wordt aangeklaagd door een Joodse organisatie om dat hij Mein Kampf verkoopt. Ik vind dat een moeilijke ik. Het boek is in Nederland verboden, dat weet ik. Ik weet echter niet of dat wel zo’n goed idee is.

We hebben vrijheid van meningsuiting. Iedereen mag zijn zegje doen. Hoe belachelijk een ander dat ook vindt. Ik vind dat daarom Mein Kampf gelezen moet kunnen worden. Ik vertrouw namelijk op het goede in de mens. Door het lezen van dit boek zou ik waarschijnlijk ontdekken dat het een belachelijk boek is. Niet dat ik dat weet, want ik mag het niet lezen van de overheid.

Ik kan me goed voorstellen dat Joden angst hebben voor een 2e genocide. Je kunt je afvragen of die angst gegrond. Maar als een belangrijk deel van je volk in een paar jaar uitgeroeid kan worden, dan is dat een onontkoombare angstbron. Echter, hoe belangrijk is Mein Kampf geweest bij de vervolging minderheden in de Tweede Wereldoorlog? Het had ongetwijfeld een rol, maar ik denk dat de Grote Depressie en de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog veel belangrijker waren.

Je kunt je afvragen of we een samenleving willen zijn waar de angst regeert. Zoals in Duitsland tijdens het interbellum. Kennis is immers macht, of maakt in ieder geval zelfbewust. Ik moet denken aan deze uitspraak van het Pakistaanse meisje Malala.

Bovendien, is Mein Kampf niet gewoon als PDF te downloaden?

One Comment

  1. Mack Mack 17 november 2013

    Ik heb het thuis, je kunt het gewoon online in Belgie bestellen. Het is een heel slecht boek. De eerste 60 pagina’s gaat het nog wel, daar kan het ook nog alle kanten op, maar daarna wordt het zo stomvervelend saai. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand doorheen komt.

Geef een reactie