Press "Enter" to skip to content

Belastingaangifte, mijn lust en mijn leven

Op tafel staat een doos. Er puilen een paar mappen uit. Het is een prachtig administratief stilleven. Dolores uit Dead Like Me zou trots op me zijn.Vanavond hebben Eleanor en ik de laatste hand gelegd aan onze administratie. Hij is helemaal op orde. En we hebben alle papieren voor de aangifte 2009 apart gelegd. Die kunnen naar de belastingmeneer.

Ik ben geen fan van belastingaangifte doen. Je bent er altijd te lang mee bezig. Als je iets niet weet dan is de informatie op internet te onduidelijk. En het eindresultaat stemt nooit tot tevredenheid bij de belastinginspecteur. Dus dat levert nieuwe brieven op die we niet begrijpen.

Heb ik al gezegd dat ik geen fan ben van belastingaangifte?

Ik bewonder mensen die iets kunnen dat ik niet kan. Stervelingen die hun eigen aangifte foutloos doen, verdienen een gouden medaille. Mijn aanvraag om belastingaangifte als demonstratie toe te laten op de Olympische Spelen van 2012 is afgewezen door het IOC.

Willem-Alexander betaalt natuurlijk geen belasting.

14 Comments

 1. mack mack 2 maart 2010

  Kom maar op met je vragen hoor.

 2. Xiwel Xiwel 3 maart 2010

  Ik vul al een jaar of 20 m’n eigen belastingaangifte in. De belastinginspecteur was immer tevreden. Dat zijn al kleine overwinningen op zich. Bedenk daarbij dat ik in het geheel niet aan boekhouden doe. Waarom zou ik?

  En begin van dit jaar had ik de grootste overwinning. De belastingdienst kreeg het afgelopen jaar nix van me. Mijn te betalen bedrag lag onder de incasseerlimiet. En nu kreeg ik een briefje dat ze me geen belastingformulier meer sturen.

  Als eeuwige betaler zou ik blij moeten zijn. Toch geeft het een leeg gevoel. En er is een kleine kans dat ik misschien iets van de belastingdienst zou kunnen krijgen boven de circa 2100 aanrechttoeslag die we de laatste jaren per volwassene van ze krijgen. Als ik tijd over heb ga ik dat eens narekenen. Heb ik weer eens wat te doen.

 3. Smitsky Smitsky 3 maart 2010

  Binnen vijf minuten (ja, echt) was ik klaar. Zelfs de Digid code wist ik nog.. Maar ja, ik heb ook niet zoveel te vertellen aan de belastingdienst. Al moet ik zeggen dat 2009 een turbulent jaar was.

 4. David David 3 maart 2010

  Als je het hele jaar bij een of twee bedrijven werkt, verder niet freelanct of wat, dan is het toch een wkestie van je loonstrookjes overschrijven en zuipen?
  Of zie ik het verkeerd en ben ik volgend jaar hard de zak als ik buiten de TJbiljet-club val?

 5. mack mack 3 maart 2010

  @David: sowieso stelt het niet veel meer voor sinds je het met een aangifteprogramma kunt doen. Papieren aangiften waren lastiger, dat vergde nog basiskennis. Als je je in de aangifte software verdiept en je iq is boven de 80, dan moet je eruit kunnen komen als je in loondienst werkt, een eigen huis en wat spaargeld hebt.

 6. David David 3 maart 2010

  Overigens ga ik net genoeg geld terugkrijgen om anderhalf pilsje van te kopen in de lokale kroeg.
  Dat gaat me verdomme een waar bachannaal worden.

  • Bjorn Bjorn 3 maart 2010

   @Mack, bedankt. Ik ben 5 iq-punten slimmer dan Forrest Gump…

 7. mack mack 4 maart 2010

  Bjorn: niet in zelfmedelijden wegkwijnen. Jij kunt dit makkelijk. Jij hoort dit te doen als hoofd van het gezin. En straks krijg je geld terug: kun je mooi tegen Eleanor opscheppen dat je nog wat extra aftrekposten hebt opgevoerd.

 8. Eva Eva 4 maart 2010

  Bjorn: neem gewoon een boekhouder joh! Ik stuur altijd de hele meuk door met als voordeel dat ik die boekhouder ook kan aftrekken! (van de belasting dan hè 😉

 9. mack mack 4 maart 2010

  Eva, nou van de belasting niet hoor. Als jouw boekhouder je privé aangifte doet is dat niet aftrekbaar. Dus ik weet niet of je boekhouder het precies zo bedoelde als jij denkt.

  • Bjorn Bjorn 4 maart 2010

   Mack, je bent matig commercieel ingesteld

 10. Eva Eva 4 maart 2010

  Ik betaal het wel zakelijk en boek het gewoon in als aftrekpost. Niemand die het doorheeft, gnagnagna….

 11. mack mack 4 maart 2010

  Klopt Bjorn: zeg maar rustig slecht. Maar goed. Ik heb weer andere kwaliteiten.

Geef een reactie