Press "Enter" to skip to content

Vader van dochters

Toen onze jongste dochter Elke werd geboren, vonden sommige mensen dat een beetje zielig voor mij. We wilden geen derde kind, dus een zoon zat er niet in. “Vind je het niet erg om niet te kunnen voetballen met je kinderen.”, heb ik een paar keer gehoord. Dat maakte me boos.

En zeker niet vanwege het gemis van voetbal. Ik vond het sowieso raar dat ze dachten dat meisjes niet zouden willen voetballen. Marit en Elke bewezen tot mijn trots ook nog het tegendeel. Mijn boosheid zat hem vooral in de stereotypering van meisjes. Dat ze – vers uit de buik – al een stempel opgedrukt kregen. En dat ik niet blij zou zijn met geslacht van mijn kinderen dat is an sich al beledigend.

We houden onze meiden voor dat ze kunnen worden wat ze willen. Maar uiteindelijk moeten ze zelf een keuze maken. Mijn lijfspreuk luidt: “Het leukste dat je kunt worden is jezelf.” Ik zal dus net zo trots om mijn dochters zijn als ze er voor kiezen leerkracht of verpleegkundige te worden. Mannenberoepen en vrouwenberoepen bestaan niet bij ons.

Nou kwam Elke deze week met een opvallende vraag. We hadden op Uitzending Gemist een documentaire over Puck gezien. Een whizzkid van 14 die op congressen in het buitenland mag spreken omdat hij al zo goed kan programmeren. Een mooi stukje uit de film was zijn bezoek aan de kantoren van Minecraft. Hij kreeg een handtekening van een van de programmeurs, die voor Puck een held is. Geweldig om te zien.

Elke – ook dol op Minecraft – keek met een half oog mee en we hadden al snel door dat er iets borrelde. Via Eleanor kwam het hoge woord er uit: ze wilde zelf wel leren programmeren. Gaaf. En omdat ik op 11-jarige leeftijd ook heb leren programmeren, gaan wij het samen doen. Ik heb er zin in 🙂

5 Comments

 1. Margo Margo 17 oktober 2014

  Leuk! Ik hou van kinderen die ambities hebben, maakt niet uit wat. En verder ben ik het met je eens, die opmerkingen slaan totaal nergens op.

  • Bjorn Bjorn Post author | 17 oktober 2014

   Inderdaad! 🙂

 2. Dhyan Dhyan 17 oktober 2014

  Fijn om te zien dat ze alle ruimte krijgen. Ik heb hetzelfde gedaan met (ik durf al bijna geen mijn te schrijven) drie zonen en daarvan heeft er inmiddels een een dochter van een jaar.

  • Bjorn Bjorn Post author | 17 oktober 2014

   Hahaha 🙂

 3. Johanna Johanna 17 oktober 2014

  maandag neem ik een boek mee over gelijkheid. Als ik het kan vinden, als ik er aan denk en als mijn tas niet al te zwaar is met mooie boeken voor anderen;-) ter leen deze keer. Heul feministisch, maar heel boeiend in dit verband!

  Groet en wat doe je dat goed!

Geef een reactie