Press "Enter" to skip to content

Lekke Band

Vader en dochter alleen. Eindelijk. Mamma maakt beneden ontbijt en het is nu vader’s beurt om de opvoeding op zich te nemen.

“Kleine meid, jij bent de hele dag bij je moeder en je hebt zelfs negen maanden bij haar in de buik gezeten. Je kunt dan gaan denken dat de hele wereld om x-chromosomen draait. Dat is niet zo, hoor!
Kijk, de natuur heeft het heel goed verdeeld. Papa en mama zorgen er samen voor dat je droog en warm bent en dat je ’s avonds de Olvarit over je hele gezicht kunt smeren.Later als je groter bent, kun je met mama fijn winkelen en is papa goed in het plakken van je achterband. Dat is een belangrijk verschil. Want winkelen met je moeder is leuk tot een bepaalde leeftijd. Daarna is mama niet meer dan een wandelende portemonnee. Als je balend uit mama’s beurs een leuk truitje koopt, ben je nog steeds helemaal happy met je bandenplakkende vader. Want, vertrouw op mij, als je zeventien bent en je hebt een vriendje, dan weet ik zeker dat hij geen vinger uitsteekt. Wel naar jou, natuurlijk, maar niet naar je lekke band! Echt niet. Bovendien, als het moment is gekomen dat je van dat vriendje afwilt, dan kan je mij altijd op hem afsturen! Zo zie je maar, die vader van jou is best handig!”


Moeder komt terug met verse jus en warme croissantjes.

“…, dus, eh, je moet niet met enge mannen meegaan.”

“Lieverd, ze is drie maanden oud. Ik denk dat ze daar nog een beetje te jong voor is.”

Vader pakt de thee van het dienblad en neemt een hap van zijn croissant.

Op serieuse toon en volle mond:
“Met waarschuwen tegen enge mannen kun je nooit vroeg genoeg beginnen.”

Met een verkrampte grijns:
“Dat weet ik wel…, maar ze kent nog maar net het verschil tussen ‘goe goe’ en ‘dada’. Laat staan tussen een handtastelijk vriendje en een chromosoom.”

(…)

Moeder glimlacht nu breeduit.
“Als je je dochter aan het opzetten bent tegen haar moeder, moet je beter beslagen ten ijs komen. En je moet wel weten wie er achter de deur staat.”

“Dus daarom zijn de croissantjes afgekoeld!? Afluisteren, he? Dat staat net boven roddelen in ‘Viva’s Top 10 Van Talenten Die Je Je Dochter Vooral Niet Moet Vergeten Te Leren’!”

“Zeker! Je moet de vijand goed leren kennen voordat je je vader nodig hebt om ze uit je leven de verbannen!”

De kleine meid schatert het uit.

“En jij maar zeggen dat ze dat niet begrijpt. Die krijgt later haar vriendjes wel aan het bandenplakken. Dan heb ik mijn zorgtaak vervuld!”

Vader spoelt het laatste croissantpuntje weg met de eerste jus en strekt zich lekker uitgebreid uit op bed. Moeder kijkt tevreden naar haar dochter, die op slag zachtjes begint te protesteren. Vader kijkt een beetje ongerust.

“Wat voor huiltje is dit? Ik ruik geen poep en ze heeft net gegeten.”

“Nou, dit meisje heeft wel een grote boodschap in de pamper achtergelaten, hoor! Papa weet er helemaal niets van, he? Hier vadertje lief, mag je fijn een achterbandje fixen.”

Papa pakt haar onder de okseltjes beet en draagt zijn dochter theatraal voor zich uit de babykamer in.

“Als jij op je zeventiende een vriendje aan het bandenplakken krijgt, dan jaag ik hem voor geen goud weg. Hoe lief je het ook vraagt.”

3 Comments

 1. mack mack 2 november 2004

  Heb ik iets gemist? Ben je bevallen van een dochter?

 2. Bambi Bambi 2 november 2004

  Je kunt idd niet vroeg genoeg beginnen met waarschuwingen. Eigenlijk zou je dat al moeten doen als dochterlief nog in de buik zit.
  Dus ik zou zo zeggen: pak een keukenrol zet die op de buik van je vriendin en begin maar met je papa-praatjes 🙂

 3. Bjorn Bjorn 3 november 2004

  @mack, als E al bevallen was, had je het wel gemerkt 🙂

  @bambi, ik had nooit gedacht dat ik een half uur tegen een buik zou kunnen praten.

Geef een reactie