Press "Enter" to skip to content

Hartelijk 28 augustus

Voor alle noobs onder jullie die niet weten wat 28 augustus in Groningen betekent en bij Bommen Berend denken aan de bijnaam van Bennie Jolink, een kleine uitleg met de hulp van Wikipedia.

In 1672 werd Groningen ontzet uit de greep van de tirannieke Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Je kunt zeggen dat hij, bijgenaamd Bommen Berend, een anschluss wilde van Stad en Ommeland bij zijn katholieke kalifaat. Dat is er niet van gekomen. En daarom is 28 augustus al 392 jaar lang een feestdag in de stad.

Nou moet ik toegeven dat ik daar nooit zo aan meedeed. Ik kan me wel goed herinneren hoe ik tijdens “Bommen Berend” als enige thuis niet vrij was, omdat mijn broer in de stad naar school ging en mijn vader voor de in de stad gezetelde Rijksuniversiteit werkte. Ik heb dat verdriet na een kwart eeuw en plekje gegeven. Zo kon het gebeuren dat ik gisteren opeens het idee kreeg om de kinderen mee te nemen naar “Het Peerdespul”, de traditionele paardenkeuring op de Ossenmarkt. Whats in name?

(Achteraf was dat niet handig, want voor het eerst in bijna 4 eeuwen waren gemeenteambtenaren niet vrij en moest Eleanor – arm schaap – gewoon werken, terwijl ik met de meiden de hort op was in de stad. Maar goed, da’s ook geen reden om een Marit en Elke een stuk oud-Groningse folklore door de neus te boren.)

Die paardenkeuring was trouwens best spectaculair. De Commissaris van de Koning was er, en ik meen ook de burgemeester en andere Groningse celebs als radiocoryfé en ex-weerman Jaap Nienhuis gezien te hebben. Die laatste weet ik trouwens wel zeker, want hij heeft een epische snor die je mijlenver herkent. Bovendien bleek dat veel paarden zich moeilijk in de hand houden als ze hun galop moeten laten zien aan de jury. De mannen in witte pakken die ze begeleiden hadden daar soms flinke moeite mee. Meerdere keren had ik een beetje vrees dat man en paard in het publiek terecht zouden komen.

Daarna ben ik met de meiden nog even de stad in geweest. Het was namelijk ook kermis. Zo kon het gebeuren dat – nog voor de klok 1 uur had geslagen –  Elke deze dag uitriep tot de één van de beste dagen óóit. Dat heb ik de bisschop van Münster nooit horen zeggen op 28 augustus.

Nou was die ook al 300 jaar dood toen ik geboren werd.

Bron: Wikipedia

 

4 Comments

 1. mack mack 29 augustus 2014

  Ten eerste: het ziet er hier gelikt uit.

  Ten tweede: vertel jij mij nu dat de Duitsers al voor WO I en WO II al een keer toegeslagen hadden?

  • Bjorn Bjorn Post author | 30 augustus 2014

   Ten eerste: dank u

   Ten tweede: inderdaad

 2. mack mack 30 augustus 2014

  Minachting, minachting, minachting. En Frankrijk hadden ze ook al een keer aangevallen. En nu spelen ze weer de baas. En wij verkopen al ons materieel. Ik zeg je, dit gaat fout.

  • Bjorn Bjorn Post author | 31 augustus 2014

   En dan hebben we het nog niet eens over de russen gehad!

Geef een reactie