Press "Enter" to skip to content

Fietstrauma’s en zelf de weg terugvinden

Mijn oudste dochter is een brugpieper. Al begrijp ik, dat ze op haar school ‘brugger’ zeggen. Hoe het ook zij, M gaat sinds kort elke dag met de fiets de stad in. En dat is eng.

Om haar daar op voor te bereiden hebben we in de grote vakantie meerdere keren de route gefietst. Dat was nodig ook. Ze stak de eerste keer – zonder uit te kijken – het drukke Hoendiep over. Goddank kwamen er geen ongelukken van. Ik ben inmiddels hersteld van de schrik.

De spoorwegovergang vlakbij haar school zorgde bij M voor een trauma. Op het moment dat wij overstaken gingen de bellen rinkelen en ze wist zeker dat ze direct zou worden platgereden door de boemel Groningen-Delfzijl.

Kortom: al zat het verkeersdiploma nog in bubbeltjesplastic, haar zelfvertrouwen in het verkeer had wat werk nodig. Daarnaast is het vinden van de weg in de stad complex. Na de eerste keer huiswerk maken bij een vriendinnetje reed ze kilometers om omdat ze alleen via het vermaledijde Hoendiep de weg naar huis wist.

Dus ik bedacht een plan. Als ik M leer om van de Grote Markt naar huis te fietsen, dan komt ze altijd thuis. Want de Martinitoren zie overal in de binnenstad. Zo kon het gebeuren dat we ook in de herfstvakantie gingen oefenfietsen.

Het viel me op hoe druk het op sommige punten in de binnenstad is. De Oude Kijk in ’t Jatstraat wordt permanent bevolkt door een massa krioelende studenten op ijzeren rossen. M’s spoortrauma nam dit keer bijna bezit van mij.

Gelukkig onthield ik de belangrijkste regel van fietsen in de stad: blijf bewegen. Als je stilstaat is het afgelopen. Zodoende sleeptouwde ik M naar de Grote Markt.

Het echte einddoel was de Starbucks in de Universiteitsbibliotheek. We vierden het overleven van onze barre tocht met een Pumpkin Spice Frappuccino.

Of M nu weet hoe ze thuis moet komen? Geen idee, ik heb haar databundel voor de zekerheid verhoogd. Kan ze altijd op Google Maps naar huis navigeren.

6 Comments

 1. Mack Mack 8 december 2017

  Navigeren op google maps, dat moet ik ook nog leren. Ik doe het nog altijd op de zon en de sterren.

  • Bjorn Bjorn Post author | 9 december 2017

   Op de Veluwe kan dat ook makkelijk. In de Metropool Groningen is dat schier onmogelijk

  • Bjorn Bjorn Post author | 9 december 2017

   Wij hoeven ook niet met een dubbelloops op pad in verband met wolven

 2. Ellen Hennekens Ellen Hennekens 10 december 2017

  Heerlijk geschreven Bjorn. Ik hou m’n hart vast als ik onze dochter A. (nu 4,5 en fietst net zonder zijwieltjes) de jungle die Amsterdam heet in moet sturen….

  • Bjorn Bjorn Post author | 10 december 2017

   Brrr. Gelukkig heb je nog een jaar of 8 😉 En onthoud: baby steps. Vooral voor moeders!

Geef een reactie