Press "Enter" to skip to content

Stom en geniaal tegelijk

Schrijver Arjen Lubach heeft een nieuw slot bedacht voor zijn thriller IV. Ik vind dat tegelijk stom en geniaal.

Ik ben een blogger. Met een de (on)regelmaat van de klok poep ik stukjes tekst uit. Dat kan snel en langzaam. Snelle stukjes staan er binnen een uur op. Langzame stukjes komen er nooit op. De stukjes die het halen, staan voor de eeuwigheid in bits en bytes gebyteld op het blog.  Je zult begrijpen dat ik het daarom raar vind dat je een nieuw einde verzint voor een boek dat al anderhalf jaar te koop is.

Ik heb IV gelezen. Ik heb weinig boeken met meer plezier gelezen. Het is snel, over de top en pakte me echt beet. Ik moest en zou het zo snel mogelijk uitlezen. De accu van mijn iPhone ging die dagen een keer langer mee. Het enige slechte dat ik aan het bestaande eind kon ontdekken was dat het verhaal was afgelopen.

Het boek bouwt op naar een erg vermakelijk (lees: hilarisch) eindstuk. Ik kan me niet voorstellen dat je dat zou willen veranderen. Kortom: stom.

Aan de andere kant bewijst het wel de bijzondere creativiteit van Arjen Lubach.  Ik kan mij geen enkel andere schrijver bedenken die zijn meest succesvolle boek na publicatie verandert. En een goede reden om zijn vernieuwde oude boek te kopen en te (her)lezen.

18 april ben ik jarig.

Be First to Comment

Geef een reactie