Press "Enter" to skip to content

Kill Bill Volume I

Gisteravond hebben JH en ik de DVD-speler uitgeprobeerd met de eerste episode van Kill Bill. Dat heeft mij geinspireerd tot het schrijven van een beschouwing doorspekt (je leest het, ik kan nauwlijks wachten) met recensiecliches.

Hou je vast.

De vijfde film van cultregisseur-voor-het-grote-publiek, Quentin Tarantino, borduurt lustig voort op zijn bekende nouvelle-violence-stijl. In Kill Bill giet hij dat in een martial arts vaatje.

Uiteraard tapt Tarantino ook dit keer weer uit het zelfde vaatje wat betreft zijn cast. Michael Madsen was al eens te zien als milkshake drinkende ex-bajesklant in Reservoir Dogs en Uma Thurman kennen we natuurlijk allemaal van QT’s magnum opus Pulp Fiction.

Tijdens de opnames van deze neo-klassieker is het voor Kill Bill allemaal begonnen. Thurman inspireerde Tarantino tot een schrijven van deze chick flick revenge movie gebasseerd op de Fox Force Five waar Thurmans karakter Mia Walace de rol van met-messen-spelende-circusdochter vervulde.

Thurman is The Bride en wordt door haar mede-bendeleden voor dood achtergelaten op haar eigen bruiloft. Ze overleeft de aanslag van haar collega’s en ligt vier jaar in coma. Ze neemt wraak door haar vrienden van welleer stuk voor stuk uit te moorden net zolang totdat ze Bill aan haar samouraizwaard kan reigen.

Kill Bill is een bloedballet voor zwaardfetisjisten. Zelden heb ik vrouwen, en acteurs in het algemeen, beter ‘en garde’ zien gaan en niet eerder heb ik oosterse zwaardsport beter in beeld gebracht gezien. Quentin Tarantino heeft in 7 jaar geen film naar het witte doek gebracht, nu hij dat eindelijk weer eens doet, doet hij dat op meer dan formidabele wijze.

Na het zien van slechts het eerder deel van Kill Bill, kan ik niets anders doen dan concluderen dat hiermee een nieuwe klassieker voor altijd in ons geheugen is gegrift die niet onder doet voor de eerste twee Godfather-films.

Beste lekker om op z’n tijd lekker slap te lullen. 🙂

4 Comments

 1. Bambi Bambi 19 december 2004

  Heb je al een sollictatiebrief gestuurd naar “Preview”?

 2. Bjorn Bjorn 19 december 2004

  Die moet nog de deur uit 🙂 Kep Jac. Goderie al wel een briefje gestuurd.

 3. mack mack 20 december 2004

  Ik heb laatst nog een keer P.F. zitten kijken.

  Dat is wel een leuke film. De rest van Q.T. heeft me tot nu toe niet kunnen boeien. Maar dat kan weer komen omdat ik de rest nog niet gezien heb.

 4. Frans Frans 20 december 2004

  Pfoe… diepzinnig hoor!

Geef een reactie