Press "Enter" to skip to content

Jaaroverzicht 2014: Boeken

Op mijn nachtkastje ligt Het Leven Volgens Garp van John Irving. Boek nummer 15 van 2014. Volgens mij heb ik alleen voor mijn lijst meer gelezen. Dit waren boeken in willekeurige volgorde.

Butchers Crossing en Augustus van John Williams

John Williams is de eerste schrijver waar ik alle boeken van heb gelezen. Da’s niet een hele grote prestatie want hij heeft er maar 3 op zijn naam staan. En Stoner vond ik al geweldig. Wonder boven wonder was Butchers Crossing nog mooier. Het is een wonderlijk avontuur die de zinloosheid van oorlog verbeeldt. Ik heb van de geweldige stijl van dit boek genoten.

Augustus vond ik een stuk lastiger om te lezen. Het speelt tijdens de Romeinen en bestaat uit brieven en dagboekfragmenten. Dat was enorm schakelen. Een geweldig stuk vakmanschap waar ik soms wat lastig doorheen kwam.

Hersenschimmen van Bernlef

Mooi geschreven boek over een man waar Alzheimer toeslaat. Bernlef verwoordt prachtig de verwarring die een Alzheimer-patiënt moet doormaken.

De Ontsnapping van Heleen van Royen

Mijn eerst boek van Van Royen. Ik was sceptisch omdat het verhaal knotsgek is: Een vrouw verlaat haar gezin, zegt niet waar ze heen gaat en brengt een aantal weken in een Portugese villa door met een mannelijke pornoster. Maar laat je niet bedotten door de gekte. Heleen van Royen schrijft geweldig.

Het Diner van Herman Koch

Ik heb genoten van de prachtige opbouw van dit boek. Ik vertel verder niks. Je moet hem gewoon lezen.

The Social Network van Ben Mezrich

Dit boek was een “uitlezer”. Ik was er vorig jaar al in begonnen en hij was blijven liggen. Dit boek gaat over het ontstaan van Facebook en is verfilmd. Het was leuk om te lezen omdat ik social media interessant vind. Mijn tip: kijk de film, dan ben je sneller klaar.

Zoektocht in Katoren van Jan Terlouw

Het langverwachte vervolg op Koning van Katoren. Dat boek las ik pas uit als volwassene en ik werd er erg blij van. Dit boek haalt dat niveau niet. Maar ik heb me wel vermaakt.

Heldere Hemel van Tom Lanoye

Boekenweekgeschenk van een paar jaar geleden. Voor mij is Lanoye een ontdekking. Hij schrijft lekker snel en het plot van dit verhaal is even onwaarschijnlijk als waargebeurd: in de jaren ’80 denkt een Russische piloot dat zijn MiG neerstort, hij gebruikt de schietstoel, maar zijn toestel vliegt door tot de brandstof op is en neerstort op een huis in België. Lanoye spint een lekker verhaal om deze waargebeurtenis.

Je blijft van Anna Drijver

Blij verrast met het schrijftalent van Anna Drijver. Het middenstuk was saai, maar dat breit ze aan het eind van het verhaal keurig in orde.

Ik Jan Cremer van Jan Cremer

Dat Ik Jan Cremer in 1964 veel stof deed opwaaien begrijp ik wel. Maar 50 jaar later is het schelmengedoe toch een beetje achterhaald. Maar de snelheid waarmee het leest is wel erg gaaf. Leervoer voor bloggers die hun schrijfstijl willen versnellen.

Gij Zult Bloggen van Ernst-Jan Pfauth

Als je erover denkt een blog te beginnen dan moet je dit boek lezen. Je wordt er enorm enthousiast van en je krijgt een paar geweldige tips om goed te starten met bloggen. Aanrader.

Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams

Nog nooit een boek gelezen dat zo goed mijn humor verwoordt. Plot: de aarde wordt vernietigd om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Hoofdpersoon wordt gered door een rondreizende redacteur van het Transgalactisch Handboek. Hoogtepuntje: Een supercomputer berekent in 7 miljoen jaar wat de zin van het leven, het heelal en de rest is en geeft als antwoord: 42. Waarom? De vraag is belangrijker dan het antwoord. Ga dit boek lezen!

Open Heart, Open Mind van Tsoknyi Rinpoche en Light Comes Through van Dzigar Kongtrül

Deze 2 boeddhistische boeken hebben me goed inzicht gegeven in hoe mijn hoofd werkt. Enorm inspirerend en niet zo 1, 2, 3 uit te leggen. Daar heb ik nog wel wat blogjes voor nodig. Het was voor het eerst sinds mijn studie dat ik in het Engels las. Prima te doen met deze boeken.

4 Comments

 1. Margo Margo 26 december 2014

  De eerste twee van John Williams heb ik pas in huis gehaald. Ben heel benieuwd. Stoner vond ik geweldig. Hersenschimmen las ik jaren geleden al, een geweldig boek, dat mij helemaal liet meegaan in de mist van de dementie. De rest heb ik niet gelezen. Op het moment lees ik De Stamhouder van Alexander Münninghoff, een aanrader.

  • Bjorn Bjorn Post author | 26 december 2014

   Dank je wel voor de tip. Ik heb de stamhouder op mijn leeslijstje gezet.

 2. mack mack 28 december 2014

  Ben nu bezig met de derde van Jo Nesbo. Goed de aandacht erbij houden.

  • Bjorn Bjorn Post author | 28 december 2014

   @Mack, je hebt een feilloos systeem. Gaat goed komen

Geef een reactie