Vorig jaar kwam ik lyrisch van Noorderslag. Ik had Kyteman’s Hip Hop Orkest gezien. Nee, ik had het niet gezien, ik had het beleefd. Uitzonderlijk hoeveel power, pret en passie er op één podium past.

De band bestaat niet meer. Maar ze mochten dit jaar op Noorderslag nog wel even de Popprijs ophalen. Nou begrijp ik de regels van de Popprijs niet, maar ik vond het wel terecht. Nog nooit eerder heeft muziek mij zo blij gemaakt.

Voor het orkest staat Colin Benders (aka Kyteman). Hij is bijzonder, maar ik weet niet wat het is. Als je hem het podium op ziet komen, dan heeft hij binnen 10 seconden iedereen op zijn plek staan. Een orkest van 23 koppen let alleen op hem. Hij is de baas op het podium.  Zoals een dirigent dat hoort te zijn.

Bij een symfonieorkest is dat heel normaal. Daar is het regel dat de muzikanten al op het podium zitten. Als de dirigent opkomt gaat iedereen staan. Met een zwaai van het stokje gaat iedereen weer zitten. Dat is zo afgesproken. Net als je in een rechtbank voor de rechter gaat staan. Kyteman heeft zulke conventies niet nodig.

Het orkest komt als een zootje ongeregeld op. Klaar om te gaan. Hij zet iedereen binnen 10 seconden op zijn plek.  En dat alleen op basis van zijn persoonlijkheid en talent. Ik heb hem 3 keer met orkest zien optreden en 3 keer is het me opgevallen. Het zou niets worden als het niet gebeurde, maar hij hoeft er ogenschijnlijk geen moeite voor te doen.

Ook al is het het laatste optreden ooit van het orkest en heb je zojuist een popprijs van 10.000 euro gewonnen.

(Morgen is Colin in 24 uur met…)