Het is heel aantrekkelijk om hoog op te geven over onbekende muziek. Vooral als ze een moeilijke bandnaam hebben, van IJsland komen en Noorse truien dragen.

Nee, ik heb het niet over Björk. Als je Bjorn heet, is die naam te voor de hand liggen. Ik heb het over Árstíðir. Er zitten zelfs letters in die alleen in het IJslandse alfabet voorkomen. Geen idee hoe je het uitspreekt, maar wel vet. Ik wil het ook niet weten, want opscheppen over mijn muzieksmaak gaat me het beste af in geschreven woord.

Maar goed.

Ze maken lekkere sferische muziek in een taal die ik niet versta. En dat draagt bij aan de klasse. Bij Engelse teksten heb ik altijd het idee dat ik het ook nog moet begrijpen. Wat verder bijdraagt aan jullie beeld over de interessantheid (is geen woord, weet ik) van mijn muziekkennis is dat zangeres Anneke van Giersbergen dit graag luistert op zondagmorgen. “Wie?” hoor ik je denken. Inderdaad, Anneke van Giersbergen. Bekend van DWDD, heeft dus vast verstand van zaken. Maar niet te bekend zodat er geen mystiek is.

Luister maar eens. Vooral liedje 2 is mooi.